PLANT BASED IDEAS

Some of my food – time for me to educate myself a bit more and eat more plant based…

Good morgon hjärtan! Hur mår ni? :-) Jag är helt overwhelmed efter igår, har fått sån otroligt härlig feedback från er om min kollektion så jag blir helt rörd. <3 Till något HELT annat då, haha! Minns ni för ca 2,5 år sedan (omg, trodde det var 1,5 år sedan men kollade igenom bloggen haha) när jag såg dokumentären “Cowspiracy”? Då blev jag vegetarian (åt ost, ägg och mjölk men vet att man inte är riktigt veggo då) och mådde så bra. Jag utbildade mig ingenting dock så tog egentligen bara bort fisk, kyckling osv utan att lägga till bönor och liknande. Efter ett tag så började jag tappa både energi och hår osv, så började äta fisk igen… För två dagar sedan såg jag en ny dokumentär – “Food Choices”, och jag känner bara wow nu vill jag äta 100% plant based. Jag känner att man typ är “osmart” om man äter fisk, ägg, mjölk – kan man säga så? Haha! Både för ens egen hälsa och såklart en stor del varför jag blev veggo för början var för miljön. Kolla på den dokumentären, jag lovar er att man får en riktigt tankeställare! Så – nu ska jag göra mitt absolut bästa och försöka äta plant based. Nu räcker det, lite så känner jag. Viktigt för mig dock är att utbilda mig den här gången, se vad jag behöver äta och lägga till och hur mycket av allt. Jag vet att det kommer bli otroligt svårt när man reser men är man förberedd så kommer det funka, andra kan ju så då kan väl jag! Jag kommer inte säga åt er/andra vad dom ska äta, alla bestämmer själva, men jag tycker att alla borde kolla och försöka utbilda sig själva lite om vad maten gör och hur allt påverkas av det. Otroligt intressant och spännande!

Innan jag har tänkt såhär: “ååh kommer jag aldrig få äta det igen?”, “jag skulle aldrig klara mig utan ost”, “den maträtten kommer jag sakna SÅ mycket”. Men – den här gången ska jag försöka tänka på all ny mat jag kommer prova och alla nya maträtter jag ska laga. Tror ni inte det är smart? :-) Jag tänkte skriva ner en liten lista i mobilen också varför jag gör detta, så när jag börjar tänka på ost/ägg/fisk igen så kan jag bara läsa varför jag valt bort det. :-) Kommer säkert vara svårt och en stor omställning i början, men jag är pepp på att få in mestadels plant based i min kost. Önska mig lycka till och ge gäärna tips på dokumentärer och andra tips/böcker man kan läsa och se! PUSS <3

//Good morning love! How are you? :-) I’m overwhelmed after yesterday, I’ve gotten so much amazing feedback from you guys about my collection so I’m so touched. <3 To something COMPLETELY different then, haha! Do you remember 2,5 years ago (omg, thought it was 1,5 years ago but looked through my blog haha) when I saw the documentary “Cowspiracy”? I became a vegetarian (ate cheese, egg and milk then but know that you’re not really vego then) and felt so good. I didn’t educate myself though so I just removed fish, chicken etc and didn’t really add beans and stuff. After a while I started loosing my energy and hair etc, so I started eating fish again… Two days ago I watched another documentary – “Food choices”, and I just feel that wow I want to eat 100% plant based. I kinda feel that you’re “not smart” if you eat fish, egg, milk – can you say that? Haha! Both for your own health and of course a big part why I became vegetarian to begin with was because of the environment. Watch that documentary, I promise you that it will be an eye opener! So – now I’m gonna do my absolute best to eat plant based. I feel that it’s enough now. Important for me this time though is to educate myself, see what I need to eat and add and how much of everything. I know that it will be incredibly hard when I travel but if I’m prepared it will work, others can so then I can too! I’m not gonna tell you/others what to eat, everyone decides on their own, but I think everyone should watch it and educate yourself about what food does and how everything is affected by it. Incredibly interesting!

Before I’ve been thinking like this: “ooh will I never get to eat this again?”, “I wouldn’t be able to live without cheese”, “I’m gonna miss that dish SO much”. But – this time I’m gonna try to think about all the new food I will try and all the new dishes I will cook. Don’t you think that’s smart? :-) I’m planning to write a list on my phone why I do this, so when I’m starting to think about cheese/egg/fish again I can just read why I chose not to. :-) It will probably be hard and a huge change in the beginning, but I’m excited to eat mostly plant based. Wish me luck and I would loove more tips on documentaries and other tips/books I can read and see! HUGS <3

112 reaktioner på “PLANT BASED IDEAS”

 • Lollo says:

  GRYMT!!

 • Julia says:

  Jag äter mycket plant based men inte 100%, anser att vissa saker kan man äta i liten mängd, det är ju i det stora hela som faktiskt egentligen betyder. Samma sak gäller hur man överlag äter/tränar för att hålla en balanserad god livsstil, jag tänker alltid 80/20 tänket och anser det är det bästa för alla i alla aspekter. Att jag inte lever plant based till 100% ser jag som så att den lilla mängden som inte är det inte skadar i jämförelse med hur det skulle vara om jag levde som många andra som inte alls har det involverat i sin livsstil.

  Jag tror det är viktigt och tänka till i det hela en gång extra också, allra helst för dom som är nya inom det, det ska inte vara något svart eller vitt, det ska vara ett val som gör gott för alla, inte minst sig själv. Jag har dessutom en väldigt aktiv livstil samt både fysisk/psykiskt jobb och då tror jag det är extra viktigt att hålla koll på alla delar och ha utbildning/kunskap vilket jag i dagsläget har, annars tror jag det lätt kan gå fel, tex som du säger att man gör fel och bli låg i energi.

  Ska bli kul och följa dig i detta. Hur tänker du med 80/20 tänket? Kommer du unna dig utanför plant based vid tillfällen? Eller kommer du köra helt inrutat på det? Var rädd om dig bara. Jag har sett många det gått snett för då det är väldigt lätt när saker är nytt och det är viktigt att även hålla en balans där, det behöver inte vara allt eller inget, kom ihåg det hihi :) Och sist men inte minst, dela gärna mycket av det, alltifrån hur det speglar din vardag/hur du lever/ser på allt och gärna MYCKET smarriga recept :) Älskar att inspireras i denna kategori, brinner verkligen för kost/träning/hälsa som du säkert märker hehe. Kram!

  • janni says:

   Jag tänker helt som du, och jag förväntar mig att det kommer ta tid att lära sig. Kommer inte bli manisk/100% på en gång, måste få mer kunskap innan dess men jag ska försöka mitt bästa. :-) Jag ska dela med mig allt jag kan, haha! Stor kram!

 • Therese says:

  That sounds amazing Janni! I have been vegan for around 2 years now and it’s for sure the best decision I’ve ever made! I would recommend to watch “What the health” on Netflix as well. It is also about the amazing health benefits of eating plant based/vegan (and it’s made by the same directors as Cowspiracy). Good luck with the “project”!

  And a huge congrats with your amazing Douchebag collection – I have ordered a lot of the products and I can’t wait to receive them so I can use them. HUGS <3

  • janni says:

   Thanks for that! I think I’ve seen it, but I will have to look again! :-) THANKS babe!! <3

 • anna says:

  du borde kolla in Huel – veganskt och extremt miljövänlig måltidsersättning. perfekt när man reser eller inte hinner laga mat!

 • Mireia says:

  Everything looks really good!

  Mireia from TGL
  https://thegoldlipstick.com/

 • Sara says:

  Heja dig! Använd appen Happy Cow så får du förslag på bra restauranger med vegansk/plant based mat när du reser.

 • Shelly says:

  I recommend you watching “What the health” on Netflix. It was SO eye opening for me and there are a lot of informations in the documentary! And if you want to read more about the plant-based diet then maybe read “The China Study” from T. Colin Campbell. It´s really good!

 • Claraschrodi says:

  You should also watch “What the health” on Netflix, it is a very interesting documentary!!
  Have a nice day Janni xx

 • Sara says:

  ”Jag känner att man typ är dum i huvudet om man äter fisk, ägg, mjölk”
  En extremt onödig kommentar och jag tycker att en offentlig person som du bör tänka över huruvida du uttrycker dig. Det är absolut bra att äta veganskt, men du har ingen rätt att säga att andra som inte följer dessa åsikter är ”dumma i huvudet”.

  • Lotta says:

   Jag kände precis som du när jag läste igenom inlägget att det var onödigt att skriva att folk är dum i huvudet om man äter fisk, ägg och mjölk, men sen funderade jag på om det var något jag ville lägga min energi på och framstå som en typisk lättkränkt person och då kände jag att nej jag bryr mig inte ett piss om detta. Du kanske borde ta dig en funderare också och försöka lägga tid på andra saker.

  • janni says:

   Kanske dåligt formulerat, la till “” nu så du förstår hur jag menar. Jag skriver i texten att alla får göra som dom vill, och att jag kände efter att jag kollade på dokumentären att man är “osmart” “outbildad” om man äter animal products när det finns studier på hur dåligt det är för kroppen och miljön. Jag menar såklart inte att någon är dum i huvudet, isåfall menar jag att alla i min omgivning är det, och det tycker jag såklart inte. :-) Jag själv har ju ätit det fram tills idag, det jag menar är att jag kände mig “dum i huvudet” som trycker i sånt i min kropp när jag nu vet hur dåligt det är för sjukdomar, hälsa och miljö. Hoppas du förstår vad jag försöker få fram, haha! Kram!

   • janni says:

    Ändrade nu, läste om och insåg att det kunde uppfattas fel och inte lät som i mitt huvud. ;-) Kram!

   • Emma says:

    Du och dina barn och barn barn kan äta plantbaserat och det kommer ändå aldrig kompensera för hur mycket du flyger. Om du vill göra en skillnad för miljön skulle du börja med att sluta flyga stup i kvarten.

    Ett litet PS att cowspiracy har fått så otroligt mycket kritik för att det som sägs i dokumentären inte är korrekt fakta, så lite vågat att kommentera den.

  • Malin says:

   Att man uttrycket sig så när man flyger runt hur mycket som helst, då tycker jag inte man kan relatera till att värna om miljön? I alla fall inte rimligt för mig!

  • A says:

   Ja och dessutom tänker jag, som inte äter kött. På hur illa det hade varit för våra svenska bönder om ingen av oss åt kött. Vi har inte klimat för att odla så många olika grödor. Och hur ekologiskt och klimatsmart är det att importera flera herrans massa ton med grönt från andra sidan jorden.

 • gianna says:

  watch “what the health” i think its a “must watch” when it comes to such kind of documentaries. i am also vegan since 2014. i think now you can find so many great plant based options you can even make creamy sauces because there are plant based cheese or cream options out there. basically you can make every single dish that you now maybe would think oh i am gonna miss this with plant based things. no matter what it is. there are also so many youtube channels out there who show so many great dishes and how to make them. just type in something like “vegan spaghetti carbonara” for example a dish you would think oh good in there is eggs and cream and so much animal products but in fact you could make it with plant based things…and it goes with everything. just also like you said educate yourself what to add so you wont loose your health…like eating beans, eating plant based things with protein ( i think chick peas are great for example), things with iron (spinach for example) etc….it takes a while to know everything but it is worth it i think. :)

 • Elina says:

  Hi Janni!
  I´m SO happy you brought up that topic :) I have been a vegetarian over two years too. I don’t eat meat, chicken and dairy products, but I still sometimes eat cheese and eggs etc.. I love how you say “I’m not gonna tell you/others what to eat..” because thats not the point or best way to change people eating habits. I think just by talking and expressing this kind of issues and topics really can make a big difference on how we all eat. It´s all about awareness what you are really eating and how it effects everything (for example environment and global warming). I was always drinking cow`s milk in my childhood, because we are used to it, until I realized soy milk being as good. If you haven’t tried alpo soya milk I really recommend it haha :).

  Kind regards, Elina from Finland

 • Maria says:

  Jättebra initiativ Janni, hoppas du håller ut den här gången. Som du skriver måste man tänka på att få i sig protein, men det finns även veganska proteinpulver och bars. Jag rekommenderar att du tar, B12 och järntillskott, nästan alla får brist på det och det är högst troligen därför du tappade hår och energi. Men det är ju lätt att fixa med några små piller. :) Jag har varit vegetarian i snart 30 år. Numera är det lätt för det finns så många veganska alternativ, men tidigare var det rätt svårt, fanns inget vegetarisk på menyn förutom ris och potatis typ. Jag är vegetarian av etiska skäl. Då är det inte svårt att låta bli att äta djur, bara att tänka på hur fruktansvärt mycket de lidit innan de hamnade på min tallrik… Jag skulle hellre äta gräs än ett djur känner jag.
  Något som är otroligt viktigt att få fram är att fisk faktisk är det allra värsta man kan äta ur etiskt perspektiv och miljöperspektiv. För det första känner fisk smärta och rädsla precis som däggdjur. Att fiska upp dem är det samma som att någon sätter en krok i munnen på dig och drar dig under vatten tills du drunknar… 😢 Kommersiellt fiske använder metoder som aldrig skulle accepteras på land. De trålar upp tusentals djur från havet i ett enda svep. När djuren kommer upp i båten är de ofta svårt skadade. Det sitter massor av djur i nätet som de inte vill ha. Tex delfiner, hajar, sköldpaddor, fel sorts fisk. Dessa slängs tillbaka i sjön där de får dö en långsam plågsam död. Fiskarna som de behåller avlivas inte på ett humant sätt, de slängs i stora fat och får ligga där och kvävas. Det är helt fruktansvärt! Fisket är också orsaken till att det driver enormt många spöknät runt i haven. Stora nät som ingen kollar till, de driver runt i havet och fångar alla möjliga stackars djur. De försöker desperat att ta sig loss men sätter sig bara än mer fast. Nätet skär in i deras kroppar och orsakar djupa blödande sår. Till slut dör de av svält, blodförlust och infektioner, men det kan ta veckor av förfärligt lidande innan de dör.

  http://mobile.abc.net.au/news/2017-06-05/ghost-fishing-nets-killing-marine-animals/8591020?pfmredir=sm

 • Julia says:

  Kul! Deliciously Ella är grymt bra när det kommer till plant based, inga pekpinnar, enkelt och gott!

 • Åhhh va glad jag blev när jag läste detta inlägg! <3 Tycker det är underbart att du belyser det här ämnet och väljer att bli mer medveten själv! Jag blev vegan för 6 månader sen när jag var ute och backpackade i Asien, och gick i precis samma tankar som dig, tänkte att jag skulle sakna så mycket saker och att det skulle bli svårt. Men med tiden insåg jag bara hur bra det kändes i hela kroppen att leva helt "plant based". Och hur roligt det var att göra en så stor förändring, börja laga helt nya recept och märka skillnaden i ens energi i vardagen o när man tränar! Skulle tipsa varmt om dokumentären "What the health" som lägger fram massa intressant fakta om hur en "plant based-diet" påverkar kroppen gentemot en kött- o mejeri-rik diet påverkar. Även dokumentären "Forks over knifes".
  Jag reste ju runt då och har rest en del senaste månaderna och tyckt att det funkat bra ändå med att hitta veganskt. Man får bara ställa om sitt tankesätt lite och fråga mycket på restaurangerna. När man inser att man gör något gott för både djuren, hälsan och miljön så känns det så värt det!

  Tack för ett toppen-inlägg och för att du alltid inspirerar så mycket! Stor kram och lycka till <3

 • Biokemisten says:

  Det är superviktigt att du är noga med att få i dig all essentiell näring din kropp behöver. Jag rekommenderar varmt denna informativa föreläsning av neurologen dr Natasha Campbell. Hon har även en magister i nutritionsvetenskap. På hennes klinik kommer det in fall efter fall av individer som ätit en felkonstruerad vegansk/vegetarisk diet och fått oändligt många negativa hälsoeffekter till följd. Vanligen infertilitet, mag/tarmproblem, hormonobalans med antingen viktuppgång eller viktnedgång till följd m.m.
  I denna föreläsningen tar hon upp hur traditionella kulturer som äter vegetariskt strukturerar upp sin diet för att få i sig all näring de behöver och vad man behöver inkludera för att inte få negativa hälsoeffekter. Hon tar även upp olika miljöaspekter m.m. Superintressant!!
  https://www.youtube.com/watch?v=QPW3rbqWNu4&t=1s

 • Wow, so cool! I´m vegan since 2 years now and I can tell that it isn´t that hard, even when travelling. But I´m excited about an update on that! Hope to read about it soon here. Good luck! But most important is that you´re feeling good after the food and you have enough energy and I found this in the plant based diet, but it may not be for everyone the same…
  Love, Sandra / http://shineoffashion.com
  https://www.instagram.com/sandraslusna/

 • Kristine says:

  Fantastisk :D
  Husk å ta tilskudd av vitamin b12, det er ikke å finne naturlig i noen type vegansk mat.
  Er også lurt å ta tilskudd av omega 3, man kan få i seg planteomega-3 gjennom linfrø, chiafrø og valnøtter, men ikke samme typen som en får i seg av animale marine kilder.
  Vet det er mange veganere, meg selv inkludert, som tar kosttilskuddet Veg1 fra The vegan society :)

 • Nga says:

  Dear Janni,
  wonderful to heart that. And also wonderful to make a post about it. Would love to hear more about your journey!
  I can recomment:
  the book: “Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows” by Melanie Joy. Very well written.
  and the movies:
  -What the Health
  -Earthlings.

  Your new db collection looks soo nice! <3
  Greetings from Berlin, Germany!
  Nga

 • Jenny says:

  Ida Warg har jätte mycket bra recept på sin blogg och visar även hur mycket mer mat du måste äta om du övergår till helt växtbaserat👍

 • Brenda says:

  Superfood is also really bad for the environment.

 • Susanne says:

  Åh, måste också utbilda mig lite mer kring kost och miljö/hälso-aspekter, känns superviktigt att göra det man kan för att värna om våran lilla jord. Med det i åtanke undrar jag hur du/ni tänker kring flygresor eftersom ni gör en del sådana per år? Det är ju verkligen en riktig bov för miljön och jag känner en enorm stress kring att det är ert (och alla andra influencers) jobb att flyga runt till olika platser bara för att ta fina bilder/göra samarbeten osv.. Är det någonting som du reflekterat kring och vill förändra?

  • janni says:

   Hej fina! Självklart har jag ångest över det, därför känner jag att jag kan bidra med att sluta äta kött osv eftersom det är den största miljöboven (enligt det jag läst). Resande är en stor del av mitt jobb så inget jag kan sluta med, och tro mig när jag säger att jag önskar mer än något annat att jag inte skulle resa så mycket som jag gör. Därför tar jag oftast 2-3 månader då jag knappt reser alls under sommaren. :-) Man får göra det man kan och det som passar ens livsstil, så kött och animalproducts är något jag enkelt kan förändra i min kost. Kram!

 • Lisa says:

  Hi babe! I applaud your decision and wish you a smooth transition (I definitely had a few ‘I want my cheese’ meltdowns at the beginning:D). Anyhow, there are two book titles I wanted to share: The World Peace Diet by Dr. Will Tuttle (don’t let the title fool you, it’s really hardcore, like Earthlings in writing, but it’s insanely eye-opening and educational, I don’t regret reading it one bit) and This Cheese is Nuts (a recipe book for all the cheese lovers:)). Best of luck, honey – with going plant-based and everything else!

  P.S.: Congrats on your wedding and your new house and your new bag line!!!

  • Lisa says:

   Oh, I forgot: Rich Roll’s book Finding Ultra has a nice short section on how to eat plant-based at the end. You can always skip the biography and read just that, there are lists and charts and tips – it’s got everything you need to know basically. Cheerio!!;)

 • Anonymous says:

  Kolla in Plantbasedbythess på Instagram! Hon delar med sig av massa härliga recept bl.a. Tips tips :-)

 • Thea says:

  Hej Janni! Wow vad kul att du väljer att skriva detta inlägg och fint hur du skriver det också. Finns mycket ideer på YouTube och vego magazinet är bra i allra början. Tänk på att äta B12 och algbaserade vitamin D.. men eftersom du är i solen så mycket, så kanske du inte behöver den sist nämnda… kolla med en läkare! ‘:)

  Du ska alltså bli vegan? och innan det var du vegetarian.. om du åt ost… men om du även åt fisk var du fisketarian.. haha jag vet termerna kanske inte är dem viktigaste när det i slut endan ändå handlar om ett bra mål! Men det är viktigt att ge rätt info till alla ”nybörjade” eller vad ska säga.. Det är svårt när man varit vegan i många år att hela tiden kämpas med ens förklara vad det innebär! Vet inte om du tkr det är viktigt att tänka på, men jag ville i alla fall ge den vinkel! :) Hare fett!

  • H says:

   Vegetarian innebär egentligen att man inte äter något animaliskt som kött, honung, ägg och mejeri osv. Det används nu ofta för sådana som äter animaliska produkter förutom kött (vilket heter lakto-ovo vegetarian).
   Vegan är man om man inte konsumerar animaliska produkter alls (mat, möbler, kläder, väskor osv) såklart se är alla olika och kanske unnar sig vissa saker eller inte är så strikt

   Kram H

  • janni says:

   Jag vet alla termer och vad man inte får kalla sig osv osv, därför föredrar jag att inte sätta en label på det. :-) Jag kommer inte kalla mig vegan då jag förstått att man får “skit” för det också om du har skinnväskor och duntäcken osv, det är en livsstil, så jag säger att jag äter plant based istället. :-) Och ja, jag var pesceterian innan! Kram!

 • Mk says:

  Check out Sadia Badiei, BSc Dietetics
  https://www.pickuplimes.com

  She is also on youtube and is very informative.

 • photobymanda says:

  Triver en vegansk instagram med 17k följare och namnet “photobymanda” där jag delar en massa vegansk mat och rawfood! Kolla gärna där om du vill få tips på veganska rätter :)

 • widvey says:

  This is so cool Janni, and you’re such an inspiration for all of us! Being vegan is absolutely the best for the planet and for the body.

  There will always be haters and someone who will nag about this diet/lifestyle – but hey! Keep inspiring and dont give a f! <3

 • Alona Vibe says:

  watching ‘food choices’ as a result of this post. It really does matter that you share your opinions on this subject – and I would love if you would keep on sharing when you feel like it. Discoveries/ learnings etc.
  Altso a big congrats on the success of the douche bag collection! :)

 • Emelie says:

  Nej, det kan man inte. PUNKT.

 • Lina says:

  Few days ago I was watching one of your youtube videos, you had salmon. I left a comment that you should consider being vegan, because it’s the best thing for you, animals and the environment. And few days later I see you are switching to veganism, wow! I am vegan and it’s the best decision of my life. Congratulations Janni, I think you just made best decision of your life!

 • Helene says:

  Yaay, I just watched «what the health» and «food choices» this weekend and I’m so shocked but also very motivated to become vegan! Hope you will share some tips and recipes 🙌🏼

 • Anonymous says:

  OMG really ? I am half vegetarian because I eat turkey. But cannot “go vegan” because of milk and milk products such as yogurts or cheese.

 • I cannot express how incredibly happy I am to hear that you are trying out the plant based lifestyle again, and going even deeper than you did the first time! Truth be told, when someone tells me that they are really craving barbecue chicken, I just think to myself, “you mean you’re craving a dead bird that has blood and veins in it just like you?” Now that last thing I want is to come off as someone who is annoying and dislikes every person who isn’t plant-based because that is so so not true. I think that others forget that we/me all ate meat and animal products at one point. We just made the switch because we learned the truth about what eating those products was not only doing to our health, but the environment and the pain and suffering we were making others go through. The best thing anyone can do is to educate themselves on the matter. Watch tons of videos and documentaries and read lots of articles. Also, nowadays there are so many great plant-based alternatives to foods like meatballs and yogurt so it some ways it doesn’t really make sense why people still eat the actual thing. We really need more people in the world like you who have such a large audience and are raising awareness about a really important issue. You have the power to make a change! Hugs

  http://www.beingisabella.com

 • Anonymous says:

  Äntligen! Jaaa man är omedveten/ego om man inte vet att växt baserat är bäst för miljö, hälsan och djuren. Folk lär sig inte det i skolan.

  • Nea says:

   I skolan lär man sig bl.a. grammatik och källkritik. “Växtbaserat” är ett sammansatt ord. I övrigt gäller “Cowspiracy” inte nordisk djurhållning. Och till sist; Janni äter chia frön, acaibär och spirulina. Pridukter som odlas på andra sidan jordklotet och fraktas till Europa. Ännu mer resurskrävande och miljöovänligt än vad köttproduktion är.

 • Maria says:

  Janni have you thought about doing a wallet for douchebags or on your own?! i loved your mini backpack and the added chain, and i can only imagine what you would have done with a wallet in that style or even with a separate project.

 • Nina (läkarstudent) says:

  Det är lätt att dras med i en dokumentär och tro att allt som sägs är sant. Tyvärr är det dock långt ifrån alltid så. Du får gärna länka till de faktiska studier som visar att fisk, mjölk och/eller ägg påverkar hälsan negativt.

  Jag har själv försökt reda ut saken och det jag hittar är att det generellt är bra att inkludera animaliska produkter i sin kost. Det handlar dock som med alla livsmedel om att äta med måtta.

  Som sagt, länka gärna till studierna så att vi får läsa :-)

  • Ellen says:

   Läs: https://nutritionstudies.org

   “The china study” är en jätte omfattande och känd studie kring plant based-livsstil bl.a. Tyvärr så handlar mycket kring kött- och mejeriindustrin och läkemedelsindustrin om pengar och studier kring plant based kost blir nonchalerat.

   Finns så mycket att lära bara man är intresserad o öppensinnad. Och djurhållningen som skildras i dokumentärerna är ju den krassa verkligheten även om många inte vill inse det. Bara det gör ju att man verkligen inte vill konsumera djur längre känner i alla fall jag personligen.

   • Biokemisten says:

    :D The china study är sedan länge diskrediterad. Den är baserad på otroligt dålig vetenskap, där författaren handplockat data som stödjer hans teorier och utelämnat data som motsäger dem. Det vetenskapliga fältet har ratat den, men på något sätt har inte detta nått (den veganska) allmänheten. Ärligt talat förstår jag inte hur folk ens kan referera till den. Här kan du läsa lite mer om detta:
    https://sciencebasedmedicine.org/the-china-study-revisited/
    https://deniseminger.com/the-china-study/

    Som läkarstudenten säger finns det inte några legitima vetenskapliga studier som visar att animaliska produkter är dåliga för hälsan. Faktum är att alla traditionella kulturer genom historien har inkluderat någon form av animalisk produkt i sin diet, dock har man aldrig lyckats finna någon grupp av människor som i generationer levt veganskt. Här kan du läsa mer om detta:
    https://ancestral-nutrition.com/the-plant-based-culture-myth-and-work-of-weston-a-price/

    Dessutom är det ett faktum att vi ätit kött genom hela vår mänskliga evolution, och det var faktiskt det som gjorde oss till homo sapiens och utvecklade en stor hjärna. Läs lite mer om detta här:
    http://time.com/4252373/meat-eating-veganism-evolution/

    Och se denna intressanta video om mänsklig evolution:
    https://www.youtube.com/watch?v=X2qdyKxU0YU

    Utbilda er!! Det är livsfarligt att börja med en hypad diet utan att tänka på konsekvenserna. Det är väldigt svårt att få i sig fullvärdigt protein från en vegansk diet, och hälsoeffekterna av detta kan vara väldigt skadliga. Och vill man äta vegansk ut ett etiskt perspektiv så visst, men att det är hälsosamt kan tyvärr inte backas upp av någon legitim forskning.

    /Mvh biokemist med kandidatexamen i hälsovetenskap

    • Ida says:

     Utrolig interessant, biokemist. Det er sa mye fokus pa vegansk / vegetariansk kosthold, men fa som viser andre siden, og jeg har ogsa folt at grundig science-based research til stotte for en vegansk livsstil har manglet.

    • Elsa says:

     Väldigt intressant! Härligt att någon kommer med fakta. Trendkänsligheten i Sverige är typ orimlig, folk hoppar på vad som utan att läsa på.

    • janni says:

     Tack för allt detta, ska läsa igenom och har redan läst en del “emot” plant based för mer fakta. :-) Jag vet att man säger att vi ätit kött i alla år, men förr i tiden levde dom ett annat liv där man var aktiv jämt och jagade X antal timmar per dag, inte som vi lever idag framför datorer och sitter still. Jag tror det är en stor skillnad där, men självklart ska jag läsa på och se vad som sägs. Man får läsa båda sidorna och göra sin egna slutsats efter det helt enkelt! :-)

    • Nea says:

     Tack, tusen tack för ditt inlägg. Hur svarar Janni på det här?

    • Helene says:

     oj..du får läsa på lite om de så kallade fullvärdiga proteinerna “biokemisten”. Man har sedan länge slopat ideén om att man måste konsumera de essentiella aminosyrorna vid samma måltid och det går alldeles utmärkt att sprida ut dessa under dagen.

     “proteinbrist” existerar således inte så länge personen inte svälter (ligger på ett kaoloriunderskott).

     Men vad vi däremot VET är att rött och processat kött är EXTREMT cancerogent förutom att det är otroligt otroligt dåligt för miljön.

     Så nä “biokemisten” du får läsa på lite mer innan du slänger dig med felaktiga påståenden.

  • janni says:

   Jag vet att alla dokumentärer är så vinklade och att man alltid ska se det med kritiska ögon, men jag tänker också på vem som vinner på att man äter mer grönsaker/plant based. Jag förstår att någon vinner på att säga drick mer mjölk, speciellt när man ser att dessa studier är finansierade av mjölkföretag, därför blir jag kritisk till dessa. Men – som sagt så är detta nytt för mig och jag ska läsa på och försöka lära mig mer. :-) Tycker bara det är obehagligt när det är så stora företag med mycket pengar (mjölk, köttindustri osv) som ligger bakom studier om vad och hur mycket man ska äta. Kram!

   • Nea says:

    Men du tänker ju inte kritiskt för fem penni.. Du ser en dokumentär och blir frälst, utan någon som helst källkritik eller försök till objektivitet. Sanningen är dessutom den att personer som du är de allra största miljöbovarna som finns, helt enkelt pga. din livsstil. Du lever för att konsumera och varje val förstör miljön ännu mer. Du flyger som en skottspole mellan kontinenter, kör upp ofantliga mängder av bensin med dina racerbil- och båtresor, äter de mest exotiska grödorna, algerna och frukterna som fraktats över jordklotet, konsumersr de dyraste lyxprodukterna, ja listan kan göras lång. Så kom inte med ett litet snyftinlägg om hur du värnar om miljön.

    • Amanda says:

     Men snälla nån, lägg mer!!!! Låt Janni vara & äta hur & vad hon vill. Har svårt att se att du ska vara bättre än någon annan att ta hand om jordklotet. Hon gör NÅGOT iallafall, till skillnad från många andra!!

 • Hi Janni! I recommend listening plant proof podcast. It has so many inspiring stories about being vegan and vegan lifestyle. Good luck with your choice!

 • G says:

  Janni, so great to see that you are trying out plant-based diet. I was really sick this winter and didn’t want to take antibiotics, after my doctor said that don’t worry, you’ll get the same amount of hormones and antibiotics anyway in one month if you eat meat and dairy (as most of the medicines produced are being fed to the animals we eat). So I ended up watching Netflix and all those documentaries and have been eating mostly plant-based since, I sometimes still have fish and eggs.. It is really easy to get addicted to those documentaries and we should take this all as pure cold and have a common sense in the matter. I have also been raised in the sense that you have to drink milk and need to eat meat to be healthy, it has been eye-opening that you really actually don’t have to.
  After that I came across the fast fashion industry, as I also used to consume a lot, buy new outfit for every occasion etc. I think this is also a big topic nowadays as a lot of influencers promote consuming, doing hauls etc. Like look at this cool top, it’s like 10 euros, when you start to think a little about the costs, it is really hard to think that it costs so little cause it’s probably made by some 7 year-old somewhere in Bangladesh so that they can get fresh water in the end of their workday. Just look at the profit Zara etc are making, it’s insane. Trying to buy more high quality products and create somekind of capsule collection now, it really is hard!

  • G says:

   We should not take, I wanted to say :)

  • Elisa says:

   Exactly! No-one speaks about the awful conditions were the fast fashion brands make their clothes f.ex. in Bangladesh. A few years back over 1,000 workers died in a factory collapse in Rana Plaza where H&M and Zara cloths are made. Many workers have died in factory fires, because they are locked in during the super long working days and can’t get out. It’s just horrible! And still bloggers are having hauls promoting these brands. Please, open your eyes – we will love you even more then! <3

   https://www.bbc.com/news/world-asia-22476774

  • G says:

   I also can imagine you find it quite hard to comment on the topic as it is your job and you have the partnerships with brands. Totally understand that all and no hate on that, I always just scroll on and it doesn’t bother :) But I can always imagine young girls going to grab the things as the clothes have gotten so cheap that anyone can afford them. But yes, it would be great to see you working more with some concept brands, unfortunately they probably don’t have that amount of money to put on promotion as the big giants in fast fashion industry. But you have promoted some very cool smaller scandi brands etc, which I think is really awesome! :)

   • AT says:

    Agreed!
    Janni as ethical blogger not fast fashion one world be so much better!

    BTW just wanted to highlight one thing. Plant based diet is perfect for HEALTHY people. Don’t forget there are people suffering from all kinds of strange diseases not only connected with digestive system but for example autoagreesive ones and they have plenty food intolerances!
    Soy is extremely destructive for people with sick thyroid etc etc.
    Be wise before you recommend anything to anyone!

    • janni says:

     I didn’t recommend it to anyone yet, I said that I have to educate myself more and so on. :-) I hope and guess everyone is in charge of their own lives and knows what works for them and their bodies. :-) Xx

 • Elisa says:

  I love that you brought up this topic, because not many bloggers/influencers express their opinions on global warming or sustainability issues. Influencers have so much power on young people so this is very important – you can really make a change!
  The only thing I’m confused about is that on the one hand you speak about sustainable food choices but on the other hand promote fast fashion even though fashion is the second most polluting industry on the planet after oil.. I would appreciate if you could also educate yourself on this matter, and also share it with your followers! I would love to see you wearing sustainable fashion <3
  – Elisa from Finland

  • Teresa says:

   Yes! ♥️

  • janni says:

   I will educate myself on that matter too, but one step at a time. It’s also a big part of my job, but I’m trying to be smart when it comes to collaborations and I’m still learning. :-) Global warming scares me and it’s always been a huge interest with environment for me, but it’s hard in a world where everything goes full speed… Xx

 • Anonymous says:

  So happy you are making this choice! You are such a great role model Janni <3

 • Anne says:

  I’m not vegan nor vegetarian but I try my best to reduce the amount of meat, fish, eggs, ect. I also try to buy sustainable and organic products… However, sometimes I really like to try vegetarian and vegan cooking / dishes :) So I can recommend you “Eat smart” written by Niomi Smart, all the recipes I tried so far are delicious :p (and it’s all vegan)

 • AT says:

  I just posted below under someone’s post by mistake but wanted to share as is equally important:

  Plant based diet is perfect for HEALTHY people. Don’t forget there are people suffering from all kinds of strange diseases not only connected with digestive system but for example autoagreesive ones and they have plenty food intolerances!
  Soy is extremely destructive for people with sick thyroid etc etc.
  Be wise before you recommend anything to anyone!

  • Amanda says:

   Soy is way more healthy than consuming any dairy or meat product as the latter are packed with hormones, pus, cholesterol etc. http://www.nursingdegree.net/blog/19/57-health-benefits-of-going-vegan/

   • AT says:

    What would you propose to a person who suffers from chronic disease, for whom the diet is the main issue and daily struggle, who can’t eat soy, beans (all kind of legumes) and also dairy or eggs due to food intolerances?
    Who loves animals as much as the other person and would love to have plant based diet.
    What would be a perfect protein source – please don’t mention protein shakes as they are full of above products too.
    I’m curious..

    • Amanda says:

     Nuts (walnuts, peanuts, almonds, pistachios, cashews, hazelnuts, pecans…) , seeds (chia, sesame, flax, pumpkin, sunflower, hemp…), quinoa, whole grains (oats, rye, wheat, rice, buckwheat…), mushrooms, spirulina, sprouts (alfalfa, sunflower, wheat, broccoli…)

 • Emma says:

  Kul att du skriver om detta ur ett miljöperspektiv, tror du kan påverka många människor!
  Ännu mer toppen vore det om du skulle ta lika seriöst på ditt resande (flygande) som är mycket sämre för miljön. Tänker att om detta med maten var nytt för dig så kanske du skulle kunna sätta in dig i flygtrafikens miljöpåverkan. Varför resa jorden runt när du bor i världens finaste hus som många av oss knappt vågar drömma om (som antagligen också är otroligt energislukande)? Har f ö sett att Jon (liksom jag) älskar grillchips, så om du vill få med honom på tåget kan du hälsa att grillchips är veganska 😂

 • Anonymous says:

  Jaa så kul! Heja dig! Jag gick med i en massa FB-grupper när jag började äta veganskt. Det finns till exempel en svensk grupp som heter ”vad lagar du för veganmat idag” och då får man ständigt inspiration på både rolig och enkel mat! <3

 • Amanda says:

  Rekommenderar verkligen att kolla på videos av James Aspey på youtube! Fick mig att se på djurinstrin med heeelt andra ögon! Kan även rekommendera att se dokumentären Dominion som man nu kan se online om du bara söker på namnet.

 • Denise says:

  ÅH SÅ BRAAA!!!!! Blev superglad av att läsa detta! Jag blev vegan för 2,5 år sedan och det är det bästa jag gjort! Man får upp ögonen för mkt ny mat, som du säger, men nuförtiden finns även helt fantastiska substitut om man vill ha liknande produkter som man brukade. Exempelvis så tyckte jag om ost innan men köpte det aldrig, var ingen big deal för mig att sluta med. Nu köper jag flera paket i veckan av olika smaker på vegansk ost (bor I England). Har t.o.m. ätit upp hela ostar direkt från paketet haha. ÄLSKAR DEM, Nu bor ju inte du i Sverige ändå men Oumph och Anamma har superprodukter som ska likna kött. Och nuförtiden finns det massa fantastiska veganska restauranger och caféer överallt runtom i världen. Och mkt veganska produkter i vanliga mataffärer. Ett exempel är för ca 2 månader sen kom vi hem från en liten by på Algarvekusten och det lilla Lidl som fanns där hade en hel uppsjö med olika specifika “free from”/veganska produkter. Men något man kan tänka på också är att en massa grejer redan är veganska utan att man tänkt på det. T.ex. O’boy, massa kakor och vissa märken på chokladbollar/dammsugare etc., Tutti Frutti-godis, vissa chips m ost/gräddfil/köttsmak (& såklart en massa andra smaker men för att just nämna grejer man inte tror är veganska). Finns även vegansk Ben & Jerry’s och en miljon andra produkter. Kämpa dig igenom första perioden (om du tycker det känns svårt och klurigt) det kommer definitivt bli enklare! Jag vände allt från en dag till en annan och hade aldrig svårt faktiskt så ibland är det bara första steget, det i huvudet, som är svårt :) Vad som hjälpte mycket var att jag började se kött & fisk som en del av min kropp i stället. Som att jag tog en osthyvel på mitt eget lår. Jag började se det för vad det var, en bit av en kropp, en gång ett liv, i stället för mat. Samma med mjölkprodukter/andra animalier, jag ser alltid deras sorgsna, rädda ögon framför mig. Så stolt över dig för det här! Lycka till!! Btw, finns en supergrupp på facebook som heter “What fat vegans eat” och även den svenska “Vad lagar du för veganmat idag”. Recept, stöd, idéer och massa annat!

 • Jenni says:

  It’s really great you are trying plant based diet, and don’t worry or feel bad if it doesn’t work for you – it’s not for everyone and it’s ok. :)

  I’ve been vegan for about 2 years now and watched ‘Earthlings’ after I’d been vegan for a year or something. And it truly made my decision even stronger – that documentary is amazing in a way how it shows how cruel it is for animals, I don’t understand how anyone could continue eating meat or wearing leather after seeing that documentary, it is so brutal. But that’s what makes it so powerful.

 • Hey Janni!

  This post makes me so happy! I went vegan a year and a half ago after watching the documentary “What The Health” (which if you haven’t seen, is also a game changer) and I know it sounds cheesy but it truly is one of the best things I’ve ever done. It had opened up a whole new world of compassion love and health I didn’t even know existed!

  I am half French so it did take a lot for me to give up cheese, but I was so surprised how after 2 short weeks, I didn’t even think about it! (so many amazing vegan cheeses available theses days, to buy or to make!)

  You will be amazed how wide and beautifully delicious the plant based world is. Pretty much ANY of you favourite dishes can be veganised these days.. fake meats/vegan cheeses etc are getting so so good that there’s literally no missing out.

  I would recommend using an app called Chronometer at the beginning to track your nutrients, just to make sure you’re getting enough of everything, which.. you will be amazed how easy it is!

  Educating yourself is the most powerful thing you can do and the best thing to be successful on a plant based diet because you don’t second doubt yourself, you know the science, you know what food brings you what and you know all of your basic needs to be vibrant and healthy are met.

  I cook a lot on my Stories on instagram and I’ve saved a lot of recipes on there if you need some inspiration (@taniajoyfjane) – I would also recommend checking out people like @ellenfisher @lonijane @erinireland who all have amazing platforms/website/vlogs to get inspired, learn more about this lifestyle and see how easy and delicious it all is!

  Sending you lots of love, feel free to DM me if you have any questions (I know I had loads when I first started!!)

  Tania xxx

 • Simone says:

  Hi Janni,

  You might want to check out the “What I ate today” videos of Annie Jaffrey on Youtube, she eats only plant based and doesn’t even use oil to cook and fry. I got quite some inspiration from her.

  I am trying to eat less meat, fish, dairy.. lately I am always feeling strange after eating cheese or drinking milk, and when eating meat I feel extremely bloated.

  So I am changing things little by little – let’s see how it goes.

  Please keep us posted how you are doing :)

 • Andrea says:

  Hey Janni :)
  You should watch “forks over knives” on netflix. I was already trying to eat plant based and vegan before watching it, but after that I was sure that it was the best choice for my health.

  Ps. I am SOOO excited to get the petite soon, it has already been shipped :D
  Contrats on the collection, would have loved to buy it all.

  hugs for Luxembourg <3

 • Felicia says:

  Hej!

  Att tänka på vad vi stoppar i magen är såklart superviktigt för miljön så heja dig som tar intiativ att förändra kosten! Jag kan, liksom en del andra, ändå inte låta bli att kommentera de många flygresor som du och många andra influencers gör. Såklart gör alla de valen man själv vill, dvs vill du värna om miljön genom att äta mindra animaliska produkter betyder inte det att du också måste sluta flyga. Det är ju bättre att äta vegansk och flyga än att äta kött och flyga. Men eftersom du ändå tar upp miljöfrågan som något som engagerar dig vore det ändå intressant att höra dina tankegångar gällande just flygresor.

  Vänligen

 • Sara says:

  En god tanke absolut, med denna diet. Hur den påverkar miljön osv. Själv tror jag dock mer på att äta lite av varje, dvs äta med måtta. Men eftersom detta intresserar dig undrar jag hur du ser på miljön vad gäller flygresor? SHOPPING? Det kanske är en av dom största miljöbovar någonsin! Allt vi handlar i dagens samhälle, som vi inte ens behöver!? Och som ni influencers uppmanar till..

 • Anonymous says:

  Såååbra Janni! ❤️

 • Hanna says:

  Being vegan is a good thing, but you are right that you really have to educate yourself and pay attention to eat variously to get all essential nutrients to stay energized and healthy! And don’t forget a B12- dietary supplement, since you can’t get it from any plant based sources. :) Wish you all the best!

 • Lisa says:

  Älskar att varje gång någon försöker göra något bra så ska man påpeka allt dåligt någon gör! Det är väl superbra att Janni gör ett medvetet val att göra något gott för världen. Absolut, konsumtion och flyg är svindåligt men även köttproduktion som faktiskt producerar mer koldioxid än någon annan industri i världen.
  Go janni! Fortsätt vara så bra, tips Oatlys salted caramel/hazelnut glass är magisk!!

  • janni says:

   Haha, ja man kan aldrig göra alla nöjda… ;-) Men jag är van vid det, men tack för att du tänker som jag! :-) Grymt tips, ska se om den finns här i svenskaffären då jag gissar att den är svensk! :-)) KRAM!

   • Mallan says:

    Alla Ben & Jerrys veganska glassar är DRÖM! <3 och glassälskare som du är så kommer du inte sakna något hehe ;)

 • Johanna says:

  Jag tycker du är typ ”osmart” som gör ett livstagande beslut och ändrar din kost baserat på en dokumentär som kan vara vinklad eller avsedd ur ett visst perspektiv.

  Asså haha, du fattar lite hur det låter när man stämplar någon som osmart, kan låta lite otrevligt. Och innan du är helt övertygad över detta så kanske man kan läsa på lite mer utifrån andra källor också och inte bara låta en dokumentär förändra ens liv för de behöver inte alltid vara helt sanna eller ta hänsyn till fler aspekter om ämnet. Inget ont menat.

  • janni says:

   Om du ser mina svar till tidigare kommentarer så ser du att jag är fullt medveten om att det är vinklat, och jag skriver även i texten i inlägget att jag ska läsa på och utbilda mig, då menar jag båda vägar. :-) Jag säger inte att någon är osmart, jag beskrev mer hur jag kände mig efter att ha sett dokumentären. Med all fakta dom lägger fram så känner jag mig “osmart” som stoppar sånt i min kropp, om du förstår. Men – jag ska läsa på och kommer återkomma med mina slutsatser. :-) Kram!

 • Lejla says:

  Har inte läst igenom alla kommentarer så vet inte om någon har get tips om det men gå med i olika grupper på fb!
  Där finns det svar på alla 1000-tals frågor man har och grymta tips och recept.

  Finns lite olika grupper men jag är med i:

  – veganer i Sverige
  – vad lagar du för veganmat idag?
  – wow är det verkligen veganskt?
  – veganska skönhetsprodukter

  Sen finns det säkert massor med internationella vegangrupper. Bara att söka efter typ ”vegans in marbella” eller liknande!

  Lycka till och ett tips är att kanske prata med en dietist och vara källkritisk. Går mycket myter kring vegansk kost.

  Jag är Lic. Persolig Tränare och Cert. Kostrådgivare samt vegetarian/vegan så hjälper dig mer än gärna om du har några frågor!

  Bara att maila mig: [email protected]

 • Niky says:

  If you are intresting by enviroment, i have to recommend to you two documentary and it called “Plastic Ocean” – so scary what we do with our planet. Second is “True Cost.” I think these two plastic and textile manufacture is the most destructive pruduction in the world.

  Thank you for documentary tip .. I´ve not seen it yet.

 • Juliette says:

  I LOVE that you are trying plant based! You’re right: smartest thing for the planet, the animals and your health. Good luck and have fun discovering new dishes xx

 • Vicky says:

  Låter helt fantastiskt!
  Vi började äta vegansk mat i januari när man 11-årige son kom hem från skolan och berättade att han skulle göra ett skolarbete om den grymhet som djur utsätts för.
  I början lagade jag mat lite som vanligt men utan kött och fisk men med Oatlys havreprodukter som fungerar som grädde, creme fraiche etc. Men nu äter vi mer och mer asiatisk inspirerad mat som tofu .Se om du kan hitta någon asiatisk livsmedelsaffär när er. De brukar sälja färsk tofu. Helt annan känsla mot den som finns färdigförpackad i affären.
  Min kropp känns så mycket renare och finare utan kött i sig. Kött som kan ta flera veckor på sig att lämna tarmarna medan veganska kost “glider” igenom på en mycket hälsosammare sätt.
  Sedan kan jag inte annat än att applådera extra mycket. Du är en stor influencer och har verkligen möjlighet att påverka många. Lycka till och se det som en resa. Man lär sig allteftersom och det är helt ok om man äter någon ost ibland för du kommer tappa aptiten för det helt så småningom. Googla Jamie Olivers majsbiffar. Supermumsiga!
  Stor kram

 • Mallan says:

  Ååh Janni blir SÅ HIMLA GLAD av att höra detta! <3 <3 Blev SÅ ledsen när du slutade äta veganskt för ca 2 år sedan haha. Jag själv är vegan och det är det absolut bästa jag någonsin gjort, för mig själv, djuren och miljön. Jag var en stor köttälskare innan men efter att ha sett, precis som du: Cowspiracy så kunde jag inte röra kött igen.
  Jag har skrivit ett blogginlägg om det hela: https://nouw.com/mawl/varfor-ar-jag-vegan-32285590 och du måste kolla What the health igen och Earthlings!! Lycka till finis! Och kom ihåg att det tar ett litet tag innan du känner av de riktigt bra hälsoeffekterna! <3

 • Jenney says:

  Jag använder jämt appen ”Is it vegan?” och ”Vegokoll” när jag är i affärer. Du scannar varan och så får du reda på om den är plantbaserad direkt. Supersmart!

 • Anonymous says:

  Watch Matt Cama on insta!! His videos are amazing.

 • Anna says:

  Fantastiskt Janni! Det är exakt den känslan som jag tror du har med tanke på din beskrivning, som gör att man inte saknar ost osv. Jag har inte ätit rött kött på 11-12 år, kyckling 6, fisk, ost och ägg 2 år. Man bara får en känsla, som du skev, “nu är det nog” i hela kroppen.
  Du kommer “klara” dt galant tror jag, iom att du redan varit inne där och nosat. Mitt matintresse har ökat markant efter att jag blev helvegan. Jag har aldrig känt en sådan stark känsla av att något är så rätt för mig själv. Jag älskar det. Och jag reser en hel del också, självklar svårt ibland, så vissa gånger får man tänka lite extra, ta med sig eget och så, men samhället och matvanorna och då också utbudet håller på att ändras med rasande fart!!! Så njuuuuuuut snygging!!!

 • Maiken says:

  Hi Janni.
  Love your blog:)
  I used to live in La Cala, and we found a tiny vegan café in Benalmádena called Nigellas Bistro;)
  They also sell a vegan cheese called Violife( the best for making pizza;)).
  The british supermarket Island (by parque Miramar in Fuengirola) sell the Best frozen burger: 1/4 lb burger from Linda Mccartney;)

  Love from Norway:)

 • Anonymous says:

  Kanske någon mer som rekommenderat detta men en hemsida/instagram/podd som jag fått SÅ mycket hjälp och inspiration från sedan jag blev vegan är PLANT PROOF! Stort tips, Simon, killen som har den är grym!

Leave a Reply

Your email address will not be published.