BEACH CLEAN UP

A big problem we have in the world – plastic all around and especially in the water.

Hej hjärtan! Innan vi lämnade Lombok bestämde vi oss för att göra en väldigt viktig sak i Gerupuk. Vi drog ihop ett stort gäng som körde en beach clean up! Det är ett stort problem här (och i många delar av världen), all plast som används dagligen och all plast som hamnar ute i naturen/i vattnet och överallt. När man är här förstår man varför det är ett problem, dels så är man inte utbildad här i vad plasten gör och det finns ingen riktig sortering eller sophantering här. Allt det är på gång men såklart tar det tid. Vi har pratat otroligt mycket om plast senaste tiden, men jag har inte skrivit något om det. Dels för att det känns som att man aldrig kan göra rätt, att man försöker hävda sig att man gör något bra och det finns alltid något annat att klaga på. Men – det struntar jag i nu för jag tycker ändå att det finns ett värde i att berätta några enkla saker man kan göra. Vi samlade ihop 250 kilo plast på 2 timmar, vi var runt 25 personer (vi drog med oss locals som bodde bredvid, på så sätt kanske dom börjar tänka på det också!). Så häftig känsla efteråt och vilken skillnad det blev på stranden! Det kommer ju såklart komma upp igen från vattnet och jag tänker bara på alla djur… Hemskt! Några enkla knep vi har kört på senaste tiden och som jag frågade en plast-expert som var med under vår beach clean up om. Tipsen är:

– Engångsplast är riktigt dåligt, det är sån plast som bara används en gång. Ta alltid med en påse när du handlar och frukten behöver man inte lägga i små påsar, det går toppen att bara ta dom som dom är, man sköljer oftast frukt/grönsaker innan man äter iallafall. Prova!

– Tacka nej till plast-sugrör! Så enkel grej att göra som i slutändan sparar en hel del.

– Köp matlådor som du kan ta med dig om du ska köpa med dig hämtmat. Vi har gjort det dom senaste månaderna och det är inget konstigt med det alls, man ber bara stället man beställer ifrån att lägga maten i ens egna låda så slipper man engångslådorna.

– Ha en flaska som du fyller på, det finns många ställen där man bara kan be om att få påfyllning eller ställen man kan fylla på själv. Det ska bli min nya rutin – att alltid ha med mig min vattenflaska! Samma gäller kaffe, om du ofta köper take away – ha med en egen kaffemugg med lock!

Det är så små och enkla tips man kan ändra som gör stor skillnad i slutändan. Jag har sagt till Jon att jag vill göra ett experiment när jag kommer hem, jag vill köra en vecka helt utan plast. Jag tror det kommer vara riktigt svårt men jag säger till innan så kan ni joina! :-) Har ni tips på andra enkla saker man kan ändra så skriv gärna det här, vi alla kan hjälpas åt med tips och tricks! PUSS!

//Hey loves! Before we left Lombok we decided to do something very important in Gerupuk. We gathered a big group that did a beach clean up! It’s a big problem here (and in a lot of places in the world), all the plastic that is used daily and all the plastic that ends up in nature/waters and everywhere. When you’re here you realize it’s a problem, partly because they’re not educated here about what plastic does and there’s not really a great waste management here. Everything is starting but it takes time. We’ve talked a lot about plastic lately, but I haven’t mentioned it here. One reason is because it feels like you can never do right, one is because people think that you’re just trying to look good for doing it and there’s always something to complain about. But – I will not care about that now because I still think it’s valuable to talk about some simple things you can do. We collected 250 kilos in 2 hours, we were around 25 people (we asked the locals that lives right next to it if they could join, in that way they will hopefully start thinking about it). Such a cool feeling afterwards and what a difference it made on the beach! Of course more will come up from the water and I’m just thinking about all the animals… Terrible! Some easy things we’ve changed lately and that I asked the plastic professional that joined us for the beach clean up about. The tips are:

– One time use plastic is really bad, it’s the kind of plastic that you just use once. Always bring a bag when you go shopping and you don’t need small plastic bags for fruit, it’s totally fine to just take them as they are, you usually rinse fruit/veggies before you eat them anyways. Try it!

– Say no to plastic straws! Such an easy thing to do and in the end it saves a lot.

– Buy food containers that you can bring if you buy take away food. We’ve done it the last few months and it’s nothing weird with that, you just ask the place you order from if they can put the food in your own box and that way you take away the one time plastic boxes. 

– Have your own bottle you refill, there’s lots of places that can refill it and places where you can just refill yourself. That will be my new routine – always bring a water bottle! Same goes for coffee, if you usually buy take away – bring your own cup with a lid!

Those are a few small and easy tips that still makes a huge difference in the end. I’ve said to Jon that I want to do an experiment when we’re coming back home, I want to try a week with no plastic. I think it will be really hard but I’ll let you know in advance and you can join! :-) If you have any tips on other easy things to change please write it here, we can all help with different things! HUGS!

39 reaktioner på “BEACH CLEAN UP”

 • Emma says:

  Hejja er, sååå bra!! <3

 • Naomi says:

  Hi Janni,

  I’m so extremely happy to read this post.
  My attention for the environment has increased in the last year, because I became so much more grateful for what nature has to offer. It makes me sad to see how everything is changing, and this is also very sad for our future children.

  But you are right that many people still are negative, saying that you are still flying and driving cars… But if we all think that it makes no sense to do a few things right because you do this or that which is bad for the environment, then we won’t get anywhere.

  It’s already so good to start with a few things like you guys do, or want to do. A beach cleanup, no plastic bags, … If we all look at what we can do instead of what we can’t do, things can change a lot.

  Here are a few more tips:

  ~ If possible, use a bike or public transport instead of the car.
  ~ Buy fruit and vegetables from your own country. You can check that on the packaging or on the signs. A mango from Peru has to be transported all the way tho your country and that is a burden on the environment.
  ~ Use low-energy or LED lamps. An incandescent lamp consumes so much more energy (and is also more expensive to use).

  These are simple things, but often people are not aware of them.
  That said, thanks again for this post, Janni. It’s so good that people who have a big influence on a large audience start talking about the environment.
  Of course there will always be a few negative comments, but let’s all focus on the positive ones.

  Have a nice day! :)
  Naomi xx

 • Sara says:

  Superviktigt och bra inlägg Janni! Jag vill gärna läsa mer av den här typen av saker i din blogg, hörde att ni pratade i podden om att C’est normal jobbar mycket med hållbarhet och du får gärna skriva mer om hur. Och GRYMT att ni gjorde en beach cleanup och fick med er locals, ett tips är att posta i era kanaler i förväg att ni ska göra det så att även följare som befinner sig i samma område kan haka på. Kram!

  • Ida says:

   Håller helt med, superviktigt att ni som bloggare som når ut till så stor mängd människor promotar bra saker! Mer sådant! Vi förstår såklart att ni bara är vanliga människor också men just sådant här gör faktiskt skillnad! En sak jag tänkt väldigt mycket på är att ni också borde försöka få mer samarbeten med secondhand-företag, och försöka få folk att tänka mer på att “köp-och-släng”-hysterin inte är hållbar! Ni jobbar ju med kläder och det kan förstås vara en utmaning, men finns alltid vägar att gå! Bra jobbat och heja er!

 • Isabell says:

  Riktigt bra initiativ! 🙂

 • Anonymous says:

  Jaaa antligen! Riktigt bra inlagg. Precis sa vi onskar att din kanal ska anvandas. Mycket mer intressant och viktigt an nya klader och orelevanta samarbeten. Tummen upp!

 • Nicoline says:

  Such an important message and great tips that should be easy for everyone to follow! Well done, Janni!

 • Caloveline says:

  Så bra intiativ! Ni borde ta upp de på Jon’s och din youtube kanal, tillsammans har ni ju sjukt mycket följare!
  http://Www.caloveline.com

 • Mireia says:

  This is so important!

  Mireia from TGL
  https://thegoldlipstick.com/

 • Anonymous says:

  Grymt bra!

 • Elsa says:

  YAY, finally you brought this up – I really appreaciate it! <3
  I'm very happy to hear that you guys are also thinking this global issue, and making your moves in order to make the world a better place for all. I hope you and Michaela could talk about this topic in the podcast, make take some scientist to talk with you to bring some facts to the discussion. It would be great to hear how you are trying to avoid plastic, and if it's possible in a family with small kids.
  Still, I wonder if it's only the locals and their lack of education that cause the huge amount of plastic in the ocean, because I've understood that the plastic from all around the world end up there.. I'm from Finland, and even though we have one of the best waste management system in the world, education is not the only solution – people really need to take their time to bring the knowledge into action, and also sacrifice some of the advantages of high standards of living that we have achieved.

  Keep up the good work!

 • Li says:

  Så bra och viktigt inlägg!!

 • Paula says:

  Yay good for you!! This is so important! I’m definitely going to do the no plastic for a week -challenge with you. I’ve wanted to do it for a long time but it’s so hard. Maybe we can do it together!

 • Anonymous says:

  Thank you for this post, using your audience to raise awareness about this major issue is amazing !
  It always starts with small changes but if everyone does a bit of it then it will be better.
  Educating the locals is a nice step but they’re not the responsible of this.. This is global consumption of big countries in America, Europe and Asia that are more to blame..

  Also, really interested in your No-plastic challenge, I tried it and realized that we cannot live 0% plastic free (make-up, hygiene stuff, etc are all made with plastic at some point..) unless becoming a total hippie it’s very hard.. Curious to see yours !

  xx

  • Mary says:

   Yessss, finally something happened! I´m so happy about that. I believe the Key is to talk about it. Some people just don´t know what´s going on. So talk talk talk and show what every single person could do!

   For sure, its complex and you have to research a lot, but you learn a lot during this process !
   There are a lot onlineshops for make-up, hygiene etc., just google it! It´s important that buy regional (no shipping, flying)
   I recommend lovelydaybotanicals.com (its vegan and Glass – germany)

   I also recommend dariadaria on instagram. She´s the very best Example. Just look at her collection of experiences.

   xx

 • ule says:

  I’m so happy to read this post from a famous blogger! I already do all of the above, bring my own glass cups to buy lentils or flour, bring lunch in a glass box, use glass bottle, commute with bicycle or on foot, use paper q-tips instead of plastic… I’d also like to point out to the smokers that cigarette filters are also made of plastic ;)

 • Maaju says:

  So nice that you have started to think more about sustainability and nature and that you share these things with your followers. I really think it makes a difference when a roll model as you show the way! One thing I have been thinking about is your several collaborations with fast fashion brands such as Nelly and Gina Tricot. I would love to hear your thoughts about the topic since it can’t be described as ethical or sustainable and that you would also raise awareness of fast fashion and it’s costs since there is more that everyone of us (followers) can do to help to save our planet :)

 • FILIPPA says:

  Bästa ni! Ni är SÅ inspirerande!! 😍❤️
  https://nouw.com/filippaml

 • Linda says:

  BRA JANNI!!! <3

 • Pernilla says:

  Grymt bra! Blev glad av detta inlägget och miljön är ett superviktigt ämne att ta upp, superbra iniatiav av dig! :)

 • Annie says:

  ÄLSKAR att du tar upp denna så otroligt viktiga fråga! Du som når en så stor mängd människor har ju en fantastisk möjlighet att få dem att börja tänka hållbart och ändra sina vanor. Underbart att du tar den chansen! Vill gärna läsa mer om era ansträngningar för att minska er klimatpåverkan <3

 • Sophie B says:

  Så bra! Vågen för er! 🙌🏻 Jag är gärna med på den veckoutmaningen! Jag började själv nu efter nyår i liten skala med att ta bort all plast och teflon i köket. Alltså herre😱 jag har en bit kvar kan jag säga då jag inte har ekonomin att byta ut allt pronto. Men sån skön känsla att det ändå är igång och för att inte tala om fräschare!🌸💦Nu är bara utmaningen i att hitta typ diskmedel som inte är i plastflaska, annars får jag börja leta efter den mest miljöanpassande. Ha en bra semester nu☀️🏝🚤

 • Malin says:

  Jättebra inlägg!!

 • Katarina says:

  Never commented before, but I love this post!! Such an important thing to talk about. Thanks for taking action:)

 • Idalovisas says:

  Åh blir så glad över att se det här inlägget. Känns verkligen hoppfullt nu när fler och fler engagerar sig för miljön, och det är så himla fint av dig att också visa upp det och på så vis inspirera fler till att göra liknande.<333 Hoppar på veckans utmaning:)))

 • emma says:

  YES!!! Antligen en influencer pa ratt spar, tack!! :)

 • Johanna says:

  Bra inlägg Janni, det är så viktigt att vi alla börjar ta hand om miljön mer på allvar och anpassar vår vardag till att inte skräpa ner. Ett tips för att minska på plats är att sluta plasta in saker i kylen med plastfolie. Ofta kan man lägga sakerna i en återanvändbar matlåda istället, alternativt lägga en tallrik över en skål om man har t.ex. en sås i kylen. Sedan ett år tillbaka skippar jag småplastpåsar i matbutiken och i början kändes det konstigt att lägga upp lösa potatisar, äpplen och tomater på bandet. Men nu känns det bara befriande, att slippa bära hem en massa skräp.
  Ser fram emot att köra en veckas platsic free challenge, tror att många vill haka på!

 • Carmelatte says:

  This is really really great of you guys!

  http://carmelatte.co

 • Molly says:

  Blir så glad av att läsa detta!

 • Emma says:

  Vit översittare much…?

 • cynthia says:

  Good work you guys!

 • Anne says:

  Så himla bra och viktigt att ta upp! Så glad att en person som du Janni, med så många följare, tar upp sånt här! Tror verkligen man kan göra skillnad genom att prata om det och agera, ändra små saker i sin vardag! :) kram på dig.

 • Sanna says:

  Så bra att du tar upp det här Janni! 💚💚 fortsätt med såna här inlägg 😊❤️

 • Karin says:

  Kul att läsa! Ser framemot vad du kommer ta upp i framtiden angående detta viktiga ämne! ^^

 • Mikaela says:

  Yes äntligen!
  Så otroligt bra initiativ att du väljer att ta upp ämnet och att ni tog tag i att städa stranden. Jag håller med många av föregående läsare att detta är 100 gånger roligare att läsa om och se än tråkiga samarbeten som endast leder till överkonsumtion. Förståligt dock att ni måste få in pengar på saker som reklam men en stooor tumme upp för detta!! :D Keep going!

 • Sofia says:

  Sluta flyg istället

 • Angelica says:

  Efter som ditt bokslut för 2018 (detta är lågt räknat med ekonomiklass, inte inkluderat helikopterresor etc.) har du rest från Marocko – Marbella – Stockholm – Monaco – Mexico – Jamaica – Monaco – Alperna – Dubai – Marbella – Stockholm – Sri Lanka – Monaco – Los Angeles – Marbella – Monaco – Stockholm – Monaco – Mallorca – Monaco – Aten – Marbella – Ibiza – Marbella – Stockholm – Marbella – Stockholm – Monaco – Sardinien – Monaco – Stockholm – Bali – Monaco – Stockholm – Monaco – Marbella. Det innebär 20 ton CO2 eller 4000% mer än vad som är hållbart. Därför räcker det inte med att du plockar plats på stranden.
  Hoppas verkligen att du under 2019 kommer leva att mer hållbart liv och inte flyga 36 gånger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.