BABY FOOD RECIPES

Someone who loves food – now I want more recipes to make! :-) Let’s help each other out!

God morgon babes! Hoppas ni mår toppen. :-) Jag kom på en idé efter att jag fick SÅ många svar ang hur ni gör med era små bebisar när det kommer till rutiner. Jag tänkte att vi alla kunde hjälpas åt med lite nya roliga recept att laga till era små. Jag vet att många säger att man ska ge barnen det man själv äter, men ärligt talat så tycker jag att det är svårt då man inte riktigt kan mixa allt vi äter haha! Vi ger ju puré till Leon, jag vet att vissa ger bitar att sitta och pilla med men det tänkte jag att vi ska börja med snart. Jag tänkte ge mina recept jag har lagat (väldigt basic!) så får ni gäärna ge era tips i kommentarsfältet. Då blir det lite som en receptbank alla kan kika in på. :-) Här är mina enkla matrecept (jag ånkokar allt, mixar ihop och lägger till en sked olivolja innan jag serverar):

Lax, potatis, pumpa och basilika
Sötpotatis, broccoli och kyckling
Potatis, broccoli och torsk
Potatis, zucchini, kyckling och koriander

Det var dom jag kunde komma på som jag lagat senaste tiden, innan han började äta protein blev det mest morot, sötpotatis, broccoli, potatis osv. Var dålig med kryddor i början men har börjat lägga till det nu, han verkar gilla det. :-) Vill lägga till mer pasta, bulgur osv men vet inte hur det går att mixa haha! Får prova! :-) Har ni några enkla recept man kan laga – skriv gärna det nedan! PUSS <3

//Good morning babes! Hope you’re great! :-) I came up with an idea after getting SO many replies about how you do with your babies when it comes to routines. I thought we could help each other out with some new fun recipes to make for your tiny ones. I know a lot of people say that you should give whatever you eat, but to be honest I think it’s hard since you can’t really mix the things we eat haha! We’re giving Leon purees, I know some people give small pieces to sit and pluck with but I thought we would start with that soon. I’m gonna give you the recipes I’ve made recently (very basic!) so pleease give yours in the comment section. It’s gonna be like a recipe bank that everyone can look at. :-) Here are my basic recipes (I steam it all, mix it together and add a spoon of olive oil before serving): 

Salmon, potato, pumpkin and basil
Sweet potato, broccoli and chicken
Potato, broccoli and cod
Potato, zucchini, chicken and coriander

Those are the ones I could come up with that I’ve made lately, before he ate protein I mostly made carrot, sweet potato, broccoli, potato etc. I was not great at using spices in the beginning but I’ve started to add that now, he seems to like it. :-) I want to make more pasta, bulgur etc but I don’t know if it will be hard to mix haha! I’ll have to try! :-) If you have any easy to make recipes – please write it below! HUGS <3

37 reaktioner på “BABY FOOD RECIPES”

 • Tilda says:

  Att mixa banan och keso eller banan och avokado är toppen som mellanmål!

 • Elin says:

  Vilken gullig outfit!

 • Malin says:

  Min dotter på 7 mån gillar currygrytor! Brukar använda kyckling eller linser och krydda med lök, vitlök curry och tomatpasta. Sen kan du använda cocosmjölk /havregrädde och när grytan är klar kan du lägga i couscous som du låter svälla en stund i grytan därefter mixar du till önskad konsistens. Det bästa med grytor är att du enkelt kan lägga ner de grönsaker du har hemma. Kram till dig! PS älskar er podd👍

 • Kajsa says:

  Jag gjorde helt vanliga recept (men utan salt, gröna bladgrönsaker och sånt de inte får äta) och mixade. Kycklinggryta, fiskgryta, linsgryta osv. Man får bara ta lite mindre vätska än vanligt så det inte blir rinnigt. Och blir det för rinnigt så är ett supertips att mixa ner kokt potatis till lagom konstisens, det är jättebra för att rädda rinniga puréer. När det gäller pasta är pastasorten som heter ”risoni” ett tips, ser ut som små risgryn men är pasta! Bulgur tänker jag bara borde vara att blanda med nån puré, man kanske inte behöver mixa? Röda och gröna linser minns jag att jag gjorde puré på. Och nåt som jag fortfarande gör är att jag gör mellisklämmisar baserat på mixade bönor (oftast vita eller kidneybönor) och tillsätter olika frukter/grönsaker plus rapsolja. Blir mycket matigare och mer näringsrikt än köpta klämmisar som typ är juice ärligt talat (även de med gröt är mest juice, det är kanske 20% gröt i dem om jag minns rätt).

 • Marie says:

  Inspiration sida för mig har varit minimat.se enkla och bra recept som min dotter har gillat. Kommer att gå tillbaka till den när min lilla ska börja äta vanlig mat!

 • Lund says:

  Mixa banan, avokado och lite havregryn till mellis eller frukost. Toppen att det är lite sött, bra fett och bra för magen!

  Majs och ärtor är toppen när de vill börja plocka lite själva, litet och nyttigt. Gnaga på gurka är bra i början så de får hålla men lätt att svälja.

 • Denise says:

  Hur får ni till bra slät Puré av potatis. Vilken sort potatis är bäst? Har bara blivit segt och “väldigt gummiaktigt” när vi gjort. Kan tillägga att vi ångkokade med twistshake maskinen men blev inte alls bra. Några bra tips någon? :)

  • Anonymous says:

   Jag har pressat kokt potatis och tillsatt lite av kokvattnet för att komma undan klisterkoncistensen som blir om man mixar potatis…

 • Angelica says:

  Så spännande fas! Min dotter är 6,5 månad och jag håller på att prova mig fram. Alla grejer medan går självklart att justera och göra om efter smak.

  Tre favoriter:
  1) Blötlagda cashewnötter – passerade tomater – vitlök – persilja – bulgur. Mixa allt och koka sen upp för att göra vitlöken lite mildare.

  2) Röda linser – potatis – kokosmjölk – lime – koriander – valfria grönsaker. Koka allt i kokosmjölken och mixa!

  3) Koka upp frysta hallon (+ ev. Lite mango för sötare smak) – i med någon näve havregryn – låt koka någon minut. Tada, hallongröt!

  Mixar allt så det behåller lite struktur, tror det är bra att testa lite olika konsistenser efter att de är 6 månader. :)

 • Anonymous says:

  1.banana, avocado. 2.Peas, potato, carrot. 3. plum, peach, yogurt 4. pears, yogurt, biscuits

 • Erica says:

  Jag kör fryst torsk(rygg), majs, kokade ägg och växtbaserad grädde. Till det har jag sötpotis och broccoli som jag blandar ihop. Det är en favorit verkligen 😍

  Mixa dadlar och banan är en superfavorit 😁
  Sätter fart på magen också 😊

 • Anonymous says:

  Kolla in «min.spire» på Instagram!!😍😍 Massa bra recept och tips! Fingermat, puré och smoothies🥦🍉🍌 mycket fakta kring nutrition för 6mnd och upp👌🏼👌🏼

 • Marta says:

  That is great combo. You can add some carbs and source of fat for a lunch meal. The reccomendation is: meat+veggies+carbs+fat. When my baby was 6 months he preffered “red” veggies pumpkin, carrot, sweet potato +meat+ olive Oil later on you can add butter and at first some insta porrage. If you’ve i troduced gluten you can add semolina or rice. Now he is 9 months so he eats all types of cereals. I reccomend organic ones sińce they can contain pesticides. :)

 • Anonymous says:

  I thought he was vegetarian.

 • 7månbebis says:

  Vad kul med detta inlägg! Jag som aldrig brukar kommentera på bloggar men nu jäklar! Vet hur mycket jag själv uppskattar att läsa hur andra gör. Här kör vi också väldigt basic (dottern är snart 7mån) och har heller ej vågat mig på att ge bitar ännu men ska börja med det strax. De få rätter jag ännu lagat har varit:
  * Kokt röding med potatis
  * Kokt torsk, potatis och ärtor
  * Köttfärssås gjord på (lite) lök, köttfärs, röda linser, basilika och krossad tomat, serverade detta med mos gjort på couscous, broccoli o avokado.
  * Kokt kyckling med palsternacka, morot o persilja.
  * Kokt kyckling med sötpotatis och majs.

  Kram!

 • Rebecca says:

  Röda linser, tomat, lök, morot och potatis gick hem här när dottern var i den åldern.
  Kikärtor, paprika, curry och bulgur.
  Bulgur har jag faktiskt bara blandat i efteråt och har även mixat ner det ibland, beroende på hur mycket bitar han klarar av såklart men det är ju väldigt smått från början 😊
  Ett tips på en fruktpuré är torkad aprikos som du blötlägger och sen mixar du den med mango. Dottern här hemma älskar det fortfarande!

 • Saraaa says:

  Bulgur är ganska svårt att mixa 😂 men ge dett ett försök, du har kanske en bättre mixer!!

 • Anonymous says:

  my baby loves bulgur,tomatos and onion with litle olive oil
  but you can mix bulgur with fruits to. XO

 • This is truly fascinating.

 • Emma says:

  Smarrigt! Så kul när man kan börja ge mat. Min son ville bara äta själv så vi körde med bitar från typ 5-6 månader och det har gått jättebra. Andra bra tips är äggröra (kan blanda i typ fetaost), bakad potatis som du mosar med något gott till, bananpannkakor som han kan mumsa i sig, ge smala leverpastejstavar som “snacks”, mosad banan med lite yoghurt. Du kan oxå överkoka pasta typ makaroner rejält och låta honom sitta och plocka med. Min son har älskat mat som smakar mycket så prova att göra en linsgryta med ris t.ex. Det är viktigt att ge alla “allergener” så tidigt som möjligt t.ex. ägg, bröd och nötter. Det finns forskning på att om man ger lite jordnötssmör i veckan minskar risken för allergi så börja med pyttesmå smakprover och om det funkar så ge mer. Min son ÄLSKAR jordnötssmör och är perfekt att ge på en sked medan jag stökar färdigt med måltiden.

 • Ak says:

  Inspiring!

 • Linda says:

  Jag smälter så söt han är!

 • Hanneke van Niele says:

  Favorite baby breakfast:
  Oats witth cocos rice milk (or any other milk) over night, with a smashed banana or pear (… or apple, red fruit etc)
  – chili sin carne with kidney beans (and more cumin depending on the age – my girls (3 and 5) still love it)
  – orzo with steamed salmon and ‘green fries’ (green beans to, eat with your hands)
  – pasta sauce made in blender after baking (1 zucchini, fennel, eggplant, some tomato, bell pepper, celery.. whatever you like in the oven, with some oil). This makes a perfect soft a bit sweet and creamy sauce, which is perfecttly mixed with some (chopped for the little ones) pasta.

 • Elin says:

  Vad kul, tack för tips! Min dotter har snöat in på ICAs vegetariska matklämmisar och då speciellt den vegetariska lasagnen, så jag gjorde en variant av den som hon accepterade🙌🏼
  Vill du testa så kommer ”receptet” här: Hacka morot, lök, vitlök, zucchini, aubergine, paprika och tomat (praktiskt taget allt i grönsaksväg du kan tänkas ha hemma, jag slängde tex i en överbliven fänkålsbit sist). Fräs allt snabbt i en kastrull och tillsätt kryddor efter önskemål (jag kör oftast basilika, timjan och dragon). Fyll upp vatten så att det nästan täcker grönsakerna och låt sedan puttra på svag värme under lock till grönsakerna är mjuka och du har fått en härlig sörja, ju längre desto bättre😉 Mixa sedan till önskad konsistens (sist blev min lite lös men tillsatte då torkade röda linser och kokade en stund till, blev perfekt). Mixa lite till om du vill få ihop linserna ordentligt med grönsakerna. Jag serverar denna med risoni (min dotter är ingen stor pastaätare men risoni funkar så det kanske kan vara ett tips att börja med). Vi äter den också fast kryddar upp med chili och salt och serverar med annan pasta och parmesan👌🏼 Hoppas Leon vill testa denna!

 • Katharina says:

  20 g Butter, 50 g Leek, 1 pc sweet potatoe, 200 ml Water, 50 g peas, 75 g Spinach
  My boy couldnt get enough of this

 • Sanna says:

  Åh vilken bra idé! Tack att du gör denna sortens inlägg. Jag har en son som är två månader och när han ska börja äta vill jag laga all hans mat själv och har oroat mig över vad jag ska laga och hur man gör och vad som är bra och näringsrik mat för honom. Jag undrar, hur visste du vad du skulle laga och att Leon inte ska äta protein till en början? Och vad för sorts mat och hur mycket mat när han började? Hur visste du när du skulle börja krydda och vad för kryddor och hur mycket? Och puré och inte puré? Hur ofta och kombination med amning etc. Hur fick du reda på allt detta? Kram 🥰

 • Annika says:

  Oh kolla in kiddoFeddos instagram! Perfekt när jag försöker göra lite mer hälsosamma alternativ nu i ”puré fasen”. Älskar deras haklappar också 👌 https://instagram.com/kiddofeedo?igshid=1fy4ohmu3dvsw

 • Linda says:

  Tipsar om alla typer av plättar! Lätt att själv välja ingredienser och så bra för de kan plocka maten själva och det blir inte så kladdigt, typ svarta bönor/ost/morot/ägg/sötpotatis-plättar. Stek i lagom tempratur:)

 • Lilly says:

  Janniiii 🙈 “Blog or blog not but dont try…”
  A blog needs to be updated every or every other day.. Please keep posting for your readers! I know its hard with a baby, but people also have to go back to work after a few month of giving birth.. It would be so amazing to have more posts of your life again.

  (I have wrote everything with kind heart and positive meaning, you are gorgeous and Leon is the cutest little man ever)

  Hugs
  Lily

  • janni says:

   Oh sorry babe, I totally understand what you’re saying! :-) Just made a post explaining why even before reading your comment, haha! Much love Xx

 • Maria says:

  När det gäller protein du lägger i rå kyckling och kokar och sen mixar?

 • Angelika says:

  Hi Janni!
  Thanks for sharing!
  My little one loved lentils with mashed avocado. You will see, they like a little texture in the food! And lentils gonwitj everything :-)
  Xoxo

  Btw: leon is soooo cute!

 • Linda says:

  Vi utgick från din gröna supersmoothie men skippade bladspenat och citron 😃 så banan, mango, avokado och lite vatten 😃 Han älskade det!

 • simaslim says:

  I bought this to help aid my recovery when I was about 38 weeks, I didn’t anticipate that I’d need an emergency c section, I waited two weeks for my stitches to dissolve before I started wearing all three pieces and I have to say it’s amazing. It feels so supportive and comfortable, it’s not overly discrete as it’s a bit bulky under clothing but it’s totally worth it, getting up and down is less painful and walking around is easier too. It can be a bit fiddly as it’s three pieces that overlap but once it’s on it stays in place and each piece is clearly labelled.

Leave a Reply

Your email address will not be published.