LEON 6 MONTHS

Now: 7550 grams and 67 cm (+4122 grams and +16 cm since birth) – this was 7th of May so probably more now

Grattis på halvårsdagen Leon! <3 Ett helt halvår har du varit med oss, overkligt. Bästa halvåret i mitt liv, minns typ inte ens livet innan? Världens roligaste lilla kille som bara blir roligare och mysigare för varje dag som går. Vi skrattar så många gånger om dagen för att han är så rolig, han fakeskrattar ibland för att vara snäll… Haha! Han är en väldigt glad liten kille. Men nu till hans utveckling!

Han kryper inte ännu, men han kryper runt i en ring. Han blir frustrerad när han inte kommer framåt, men igår började han få in tekniken och åkte framåt själv för första gången. Snart släpper det nog! Han kryper inte på sina knän utan mer drar sig framåt på armarna och kör med knät under. Tror han kommer älska att ta sig framåt, vi kommer få fullt upp iallafall. ;-)

Han har hittat sina fötter ordentligt den här månaden, och så fort han hamnar på rygg så åker fötterna upp i händerna. Och in i munnen. ;-) Allt hamnar i munnen dock, så fort han får tag på något så man får hålla koll.

Nu äter han ett helt mål mat om dagen och så har vi börjat med ett mål gröt på eftermiddagen! Vi provade fisk första gången igår och det var poppis, nu ska vi börja introducera lite protein eftersom han är 6 månader. Han får lunch som brukar vara potatis/sötpotatis och någon grönsak men nu ska vi också lägga till protein. På eftermiddagen får han gröt som han älskar och frukt till efterrätt. Mat är poppis, men flaskan är inte alls poppis… Han vägrar, haha! Min plan var ju att amma 6 månader, men det får jag göra längre eftersom han inte alls är intresserad av flaska. Har ni några supertips – let me know! Fick en hel del tips på IG men inget har funkat…

Han har börjat sova bra igen och vaknar bara en gång per natt för mat, runt 2-3 någon gång. Skönt för mig då jag känner mig utvilad igen, har liksom vant mig vid att vakna lite på nätterna efter ett halvår. Skickar styrka till er som har bebisar som vaknar 3-5 gånger per natt, när Leon gjorde det ett tag var jag riktigt trött. Det kommer gå över! <3 Det var nog allt för den här gången! Min roliga och glada lilla kille börjar bli stor! <3

//Happy half year b-day Leon! <3 Half a year you’ve been with us, unreal. The best half year of my life, I can’t even remember life before? The funniest little guy who just gets more fun and more cozy each day. We’re laughing so many times per day because he’s so funny, he fake laughs sometimes just to be nice… Haha! He’s a very happy boy. But now to his development!

He’s not crawling yet, but he’s crawling around in a circle. He gets frustrated when he can’t move forward, but yesterday he started to understand the technique and moved forward on his own for the first time. I think he will get it soon! He’s not crawling on his knees but he’s more pulling himself forward with the arms and puts his knee under himself. I think he will love to be able to move forward, we’re gonna be busy. ;-) 

He really found his feet this month, and as soon as he’s on his back his feet are going straight into his hands. And in to his mouth. ;-) Everything goes in to his mouth though, as soon as he gets his hands on something so we have to check all the time. 

Now he’s eating one meal of food per day and we also started with oatmeal in the afternoon! We tried fish for the first time yesterday and he liked it, now we’re going to introduce some protein since he’s 6 months. He eats lunch which usually is potato/sweetpotato and some kind of vegetable but now we’re also going to add protein. In the afternoon he eats oatmeal that he loves and fruit for dessert. Food is popular, but the bottle isn’t at all… He refuses it, haha! My plan was to breastfeed for 6 months, but I will have to do it longer since he’s not interested at all in the bottle. If you have any super tips – let me know! I got a lot of tips on IG but nothing has worked… 

He started to sleep good again and only wakes up once per night for food, around 2-3. Nice for me since I feel rested again, I’ve gotten used to wake up a few times per night after half a year. Sending strength to you with babies waking up 3-5 times per night, when Leon did that for a while I was so tired. It will pass! <3 I think that was all for this time! My funny and happy little boy is getting big! <3

29 reaktioner på “LEON 6 MONTHS”

 • M says:

  Alla barn är såklart olika (tur är väl det), men eftersom att du efterfrågade tips så kommer mitt här, som är helt baserat på hur det var för min son :) Han tog aldrig flaska men var glad i mat och gröt så vi skippade flaskmatning och varvade amning och mat tills vi ansåg att han åt “fulla” portioner och bytta sedan successivt ut varje amning mot mat istället. När sonen var 5,5 månad så var amningen utfasad och han åt enbart vanlig mat (såklart mosad och barnanpassad). Första dagen då han enbart åt mat och inte ammade något var första natten han sov en hel natt utan att vakna (har iofs bara hänt en handfull gånger sen dess, så var nog mest en slump ;) ) Vår bvc-sköterska och vi resonerade lite såhär “varför vänja in en flaska som vi sen måste vänja av”. Har idag en hyfsat matglad och allätande 2,5-åring, vars första mening varje morgon är “nu är det gröt”.

  • janni says:

   Åh spännande, jag tänkte faktiskt på detta men så många sa till mig att “food is fun before 1” och att det ska vara mjölk som är main nutrition innan 1. Ska kolla med min läkare och se vad hon säger, jag ammar på så länge han vill men hade varit skönt att trappa ner lite! :-) Kram!

   • Anonymous says:

    Jag tror att rekommendationerna kan se olika ut beroende på vilket land du bor i, viktigaste är ju alltid att barnet blir mätt. Om du är intresserad av att läsa rekommendationerna i Sverige hittar du dem http://www.livsmedelsverket.se . Tycker du om att läsa böcker så kan jag tipsa om “Smakäventyret: att lära små barn äta mat”. Gör det som känns bäst för er familj :)

   • Johanna says:

    Jag gjorde samma som ovan. Men fasade ut amningen helt vid 8 mån då båda mina barn åt fulla portioner och gröt istället för välling på kvällen. Flaska och napp har aldrig riktigt fungerar och med facit i hand är jag glad över det.

   • Sonic exe says:

    That is the right advice. My little girl has been breastfed for a long time. The minimum should be 12 months!

 • BIanca says:

  Oh Janni, he is the CUTEST!! He so adorable, I just want to hug him through the computer screen….
  Now, advice time…. I am a mum of 3 (I think I have told you this too many time.. haha..) but can I please give you some advice to stop trying to make him take the bottle. I tried and tried with my 1st baby girl, she too just didn’t want it and I tried all the strategies you have been recommended to try and it didn’t work. Just give up…
  Give him his food (which he loves and you are doing such a great job introducing him to lots of healthy foods – keep it up). Don’t over do the food… don’t give him too many different things at once. Slow and steady wins the race.
  I breast fed my 1st baby girl up until 12 months and then she was so fully into food she didn’t want it anymore. My 2nd baby girl loved food too and gave up the boob at 11 months. And baby boy no.3 breast fed until he was 10 months old and loved food but wouldn’t give up the boob properly until 18 months!! **sigh** In hindsight I could have forced him off, but I knew he was my last baby so I held on to that lovely cuddly experience until we were both ready to stop, but it was only once per day, so it was fine.
  In summary (sorry) don’t force it, just do what feels right for you. If you have had enough and he is putting on weight, and super happy then give it up. But if you don’t mind giving him milk a couple times per day or as a ‘”top up” to his vegies/fish etc. then do that.
  Trust me, you don’t get those minutes back. If you love it then keep going as there is no harm to either of you.

  • Anonymous says:

   I agree with Bianca. And actually I recommend to breastfeed longer. In Estonia they say at least 1 year, but the doulas recommend to breastfeed even 2 years. The longer you breastfeed, the better immune system Leon will have. I breastfeeded 15,5 months and actually I was so sad that I cancelled.

   • janni says:

    Totally understand everyone wants to do life differently, I’m super happy and proud about me breastfeeding for half a year. And more since he won’t take the bottle. ;-) If it was a calm and cozy time while feeding him I totally get your point, but he’s all over the place and wants to see everything around him while eating so it’s more stressing me out except for his night feed… I’m trying my best and I think I’m giving him the best immune system I can with breastfeeding and vitamins/healthy food. <3

 • Clara says:

  Hej!!
  Hade också gärna slutat amma.. men har samma problem.. men kanske en lösning i sikte. Jag skippade klassiska nappflaskan och gick mer åt pipmugg, MAM har en mellanvariant (MAM Flaska Trainer 220 ml) som inte läcker. Började ge den vid matning med vatten i som hon kan leka och greja med, ibland håller jag upp den och hon får i sig en klunk eller två. Hon tycker den är kul och blir glad när hon ser den. Sen har jag börjat smyga in välling eller bröstmjölk i den som hon suger i sig lite av. Funkar än så länge så min förhoppning är att det snart släpper och hon slukar i sig flaskan, om inte det har hon lärt sig dricka vatten iallafall, bra tills senare. Hon är lite mer än en månad äldre än Leon. Kämpa på! :)

  • janni says:

   Smart! Har provat lite med en pipmugg men det är bara kul ibland… Vi kämpar på, försöker att inte stressa och tänker att han kommer ju inte amma forever så vi tar det i den takt han vill hehe! Kram och tack för tips <3

 • maria says:

  var har du köpt filten? :)

 • Celine says:

  Have you tried cup feeding?

 • Klara says:

  Wow, sex månader redan :)

 • Elin says:

  Stora killen, så himla söt! Ett tips är att själv låta honom dricka vatten vid middagen med en likadan flaska som han ska få ersättningen i. Då vänjer han sig förmodligen snart:) ett annat tips är att prova att köra häften ersättning och hälften bröstmjölk (då får du pumpa) till en början. Detta är kanske främst om det beror på att han inte verkar vilja dricka själva ersättningen och inte att det är flaskan i sig som är bekymret:) Vår son var också hopplös med flaskan men en dag så gick det plötsligt:) lycka till!

  • janni says:

   Har provat det, han dricker ändå lite vatten ur den så ska fortsätta med det! :D Men, bröstmjölk eller ersättning spelar ingen roll… Lika ointressant med flaska då! :-( Xx

 • Emilia says:

  Tack för peppen angående uppvak på nätterna det behövs hehe. Min lille Theo är 2 veckor yngre än Leon och våra nätter är kaos…..här är det uppvak varannan timme och ibland VARJE timme efter 00.30….han vägrar napp, vägrar sova i sin egen säng , vill bara ha mig som napp/snutte….ibland snittar vi uppvak på 8 ggr på en natt….livet på en pinne ?! ;) :’(

  • janni says:

   Åh stackare!! Det kommer gå över, det är ju så man får tänka även om det är jobbigt när man är mitt i det. <3 Kämpa på fina!!

 • Anonymous says:

  It’s called nipple confusion and it worked for me. My son stopped having my breast since he was 5.5 months.
  Use the nipple silicon cover each time you feed him. (I live in Norway and bought Medela). After a few days, use bottle half way breast feeding; He will get confused and accept it gradually. After a while, if you use bottles with the top part with more holes, he could get more milk easier and he would stop sucking your breast, cause kids are so smart to find the laziest way.
  Good luck!

 • DR says:

  Hi janni!
  I breastfed for 6 and half month with my daughter and its not easy doing the switch to bottle but try giving It the bottle to Him at least once a day when He is super hungry i mean if you want to do the switch. Also for me the commo tommo bottles worked super well Since they are shaped like a breast! Also you have to find a formula that Leon likes! For me my daughter did not like Hipp bio or Aptamil she liked Enfamil and i have to order it from Spain since they don’t have it in Germany! Apparently it tastes like breastmilk and many kids like it the most!
  I hope this helps
  Doreen

 • Aniko says:

  Hey Janni, can I ask if there is any app, book or other source you use for tracking León’s development ? I am 29 weeks and trying to educate myself a bit in newborn and baby topic 🥰.

  Thank you, and congrats on your little boy ! 🤎

  • janni says:

   Oh congrats!! :D I’m using “wonder weeks” but to be honest I don’t check it too often, hehe! But – it’s really good to track everything! Xx

 • Anonymous says:

  He has got teeth for eating fish ?

 • S says:

  Ingen av mina tre ville ta flaskan. Men jag fortsatte att försöka så till sist släppte det. Men tog 6,8 och 10 mån innan det gick.

 • Maria says:

  Hej!

  Har haft två både nappvägrande och flaskvägrande barn 🙈. Yngsta är nu 8 månader och äldsta 3 år. Bäst var ändå tiden då minstingen var nyfödd och skulle amma sig igenom nätterna och den äldsta kom kravlandes för att mysa (inte amma) med andra bröstvårtan. Mer klaustrofobisk känsla får man leta efter 😂😂😂. Obefintlig sömn med en unge på varsin sida nätterna igenom 😂😂😂 (fortfarande kommer 3 åringen in varje natt och ska sova på andra sidan om mig… snark) Här kommer dock mitt råd som funkat på vår yngsta nu: vi började ge frukost gröt, lunch middag mat. Mellanmålen amning. Sen byta ut ett av mellanmålet till välling eller ersättning. Lägg ner i vagn, i med flaska när de är hungriga (alltså, börja med detta vid tidigast kanske 7 mån då de är lite mer invanda med mat). Om välling – se till att den påminner i smak som gröten (gör vällingen lite tjockare). Vår dotter tar absolut inte ersättning men tjockare välling fungerar faktiskt. Nu, 8 mån, Ammar hon bara vid nattning och nån gång på natten och morgonen. Nästkommande är att ta bort kvällen så hon somnar utan bröstet. Sen natten och sist morgonen. Gör gradvis utifrån när du vill komma loss som mest. Gör inga kraftiga förändringar förrän utvecklingsfasen vid 7 – 8 månader har passerat. Inte heller vid 10 månader. Separationsfasen är som jobbigast för dig och de att göra förändringar under. Man jobbar i motvind. Förjäkla skönt att få komma loss lite när man får bort dagamningen så förstår dig! Plus kunna ha klänning utan problem under dagarna! Nice!

  Hoppas nåt funkar! Lycka till!

 • woodoku says:

  I appreciate the content; I discovered a lot of useful stuff here. Continue to provide such insightful articles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.