CAMERA TIPS: LIGHT

janni-deler-camera-nikonDSC_0746

Nu ni, nu ska jag visa lite tips om hur jag tänker när jag fotar. Den vanligaste frågan här den senaste tiden. Jag använder mig av Nikon, oftast D750 då jag ÄLSKAR den kameran. Har även använt Nikon D5500 senaste tiden, en lite smidigare kamera som är riktigt bra och även har wifi så man lätt kan skicka över bilder. För det första så fotar jag alltid i RAW, då får man mycket mer information i bilderna men det blir ganska stora filer så där får man känna efter själv. De filerna behöver redigering eftersom de är ganska “grå” i början. Viktigast för mig är ljuset, är det bra ljus blir det en bra bild. Jag har tagit några exempel här, motljus som är min favorit och sen med ljuset rakt på:

//Now guys, now I’m giving you some tips on how I think when I take photos. The most common question here lately. I use Nikon, mostly D750 since I LOVE that camera. Also used Nikon D5500 lately, a bit smaller and great and also have wifi so it’s easy to send the pictures. First of all I always shoot in RAW, you get so much more information in the pictures but the files are pretty big so you have to feel what you like. They also need editing since the picture is pretty “grey” to start with. Most important for me is the light, is it good light you will get a good picture. I took some examples here, backlight which is my favorite and then the light straight on:

janni-deler-camera-nikonDSC_0020
janni-deler-camera-nikonDSC_0015

Det blir mycket finare när man fotar i motljus tycker jag, det händer mer i bilden och den blir inte lika “platt”. Här får man öva lite också då motivet (jag i det här fallet) kan bli lite mörk om det är för hårt motljus. Man får öva och hitta sina sätt som funkar! Många av er frågar även hur jag får det “blurrigt” på sidorna och det är tack vare kameran och objektiven, har man ett bra objektiv kan man få mer “blurr”. Jag fotar oftast med kort skärpedjup vilket ger det suddiga vid sidorna.

//In my opinion it looks so much nicer when you shoot with backlight, it gives more to the picture and it doesn’t get as “flat”. You have to practice some too since the thing you shoot (me in this case) can get a bit dark if the backlight is too hard. Just practice and figure out the way that works for you. A lot of you asks how to get it “blurry” on the sides and it’s thanks to the camera and lenses, if you have a good lens you get more “blur”. I almost always shoot with a low F-stop which makes the blur. 

janni-deler-camera-nikonDSC_0005
janni-deler-camera-nikonDSC_0006

Här är två till bilder och samma där, mot- och medljus. Blir två helt olika bilder. Jag kör oftast på inställningarna “A” på min Nikon, då ställer jag in ISO och F-stopp (bländare) själv och slutartiden ställs in automatiskt. Vill börja fota mer manuellt men känner inte att jag behöver det, kameran är så pass bra att den fixar det själv. Jag försöker ha så lågt ISO som möjligt för att slippa brusiga bilder, ibland när det är mörkt så får man dra upp ISO men försöker håller det under 500. Kanske lite klurigt för er som inte är vana vid ISO osv men om ni övar så kommer ni lära er. :-) Hoppas ni gillade mina tips, kan försöka visa lite mer om ni gillar det! Puss och kram <3

//Here’s two more pictures with the same, backlight and straight light. Two completely different pictures. I usually use my Nikon on the setting “A”, I set the ISO and F-stop (apperture) by myself and the shutter speed is set automatically. I want to use Manual settings more but don’t really feel like I have to, the camera is so good at it on it’s own. I try to have the ISO as low as possible to keep my pictures without the noise, sometimes when it’s too dark I have to push the ISO up but I try to keep it under 500. Maybe a bit tricky for you who’s not used to ISO and stuff but if you practice you’ll learn. :-) Hope you liked my tips, can try to give you some more if you like it! Kisses and hugs <3

31 reaktioner på “CAMERA TIPS: LIGHT”

 • Isabelle says:

  Alltid superfina bilder Janni! :-)

 • Hanna says:

  Vad använder du för objektiv på dessa bilder? 50 mm? :)

 • Sasha says:

  Thank you so much for this post! I never took photos with a backlight, because I was always so dark. But if that’s the trick to your dreamy photos, I,m more than willing to practice!
  Xx
  Sasha

 • Carro says:

  Hej! :)
  Jag har en fråga bara till dig, vad har du för material på dina naglar när du fixar dom, gele, shellack eller akryl? :) De ser ut att hålla så bra jämt. Ps. Du är den snyggaste kvinnan jag vet!!
  Kram!

 • Antela says:

  Lovely outfit and amazing pics=)
  KISSES from Italy
  http://blamod.com

 • Linnea says:

  Ljuset på en bild är ju så himla viktigt! Är det inte bra ljus från början så blir inte bilden lika bra, enligt mig :)

 • Nora Gardi says:

  Hi Janni! I’ve been following you since the beginning and I love all your photos! My question is that how could you edit your pictures this good? They are not just beautiful but “exciting” too(i dont know a better word for them) looking forward to your answer☺️

  • Janni says:

   Oh thanks sweetheart! <3 I don't know, I just edit them until they look the way I like. :-) Try to find you own way of editing, practice a lot and I'm sure you'll find a way! Hugs!

 • antonia says:

  super post!!! i absolutely love how you explained everything and gave us some examples so we understand a bit better what difference it makes. very very informative. love it!!!!!! <3

 • Janine says:

  Omg this is soo helpful Janni!

  Please make more posts like this! As a blogger I always love to learn from others :)

  http://www.joliejanine.com

 • Alice says:

  Can you make a post like this about photo editing? Love your photos, always so pretty :)

 • Wilma says:

  Jätte bra fotoguide Vill gärna se mer tips + gärna hur du redigerar bilderna! Kram, underbar blogg:)

 • Val says:

  Love this post, super helpful information! =)

 • sanneelisa says:

  Do you use the 50mm?

 • Ebba says:

  Tack!
  Det skulle även vara jättekul att vete hur du (om du) redigerar dina bilder, alltså med ljus osv. Dina bilder både på bloggen och på insta är alltid så himla fina! Jag tycker verkligen att din blogg är en av de bästa.
  Stor kram på dig & trevlig sommar! :) <3

 • Hanna Josefsson says:

  Tack Janni! Älskar dina tips och skulle verkligen uppskattat mer sådana här inlägg!! Sen undrar jag hur länge du haft din D750? Vad köpte du den? Kan du inte ge lite för- och nackdelar samt jämföra D5500 och D750? Jag ska nämligen köpa en ny kamera och är nyfiken på vad du använder, dina bilder är ju sååååå sjukt fina :) Kram!

  • Janni says:

   Jag använder med D750, har haft den i några månader nu. Jag använder den mest av vana, tycker det blir riktigt skarpa och klara bilder vilket jag älskar. :-) Sen beror det ju helt på vad man ska använda den till! Fråga i butiken och avgör! Kram <3

 • Nikki says:

  Your tips helped me a lot so thank you haha :) but I have another question.. Who takes the pictures of you ? Or do you take them with a tripod ?
  Xx nikki

 • Nicole says:

  Använder du något UV-filter eller motljusskydd när du fotar? Och vilka objektiv tycker du är bra att investera i, favoriter? Så himla fina bilder!!!

  • janni says:

   Hej söta! Nej, det gör jag faktiskt inte… Försöker bara fota så motljuset inte blir för stark, typ ha något för (människan jag fotar eller objektet). Det beror helt på vad du vill fota, men jag gillar 35mm f1,8. Då kan du fota både outfits och översikt/mat. :-) Kram!

 • Elin Hansson says:

  JA du tar väldigt härliga bilder goding! :D

  http://www.fbyelin.se

 • SD says:

  Hei Jannid

  Er det fortsatt disse to kamerane du bruker? Nikon D750 og D5500. Eller har du noen andre å anbefale?

 • Nena P. says:

  Hello Janni, at first I want to say you have incredible photos and you’re such a beautiful girl. I want to ask you what kind of lense do you use for your Nikon D5500 camera? And is the AF-P DX Nikkor 18-55 mm 1:3,5- 5,6 G VR Zoom also good ? Hugs <3

 • Anna says:

  Janni what kind of lense you are using in 2017 for your photos? Puss xoxoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published.